20. května 2017 • 10:00

Příběh Davida Bystroně (†34). Sláva, tituly, ale i doping a finanční potíže

Autor: jon, riš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na hřišti elegán, s hlavou nahoře dodávající jistotu svým parťákům. David Bystroň pomohl před šesti lety dostat nahoru Viktorii Plzeň, tituly slavil i jako mladík s Baníkem (2004) a v Bulharsku (Levski Sofia). Další fotbalové úspěchy ale stopla dopingová aféra, která Bystroně stála další léta kariéry. Tragický příběh vyústil páteční sebevraždou. Proč si ve 34 letech sáhl na život? Zprávy z jeho okolí mluví o finančních i rodinných problémech, které mohly přispět k velké lidské tragédii.



Tam, kde vkročil do kabiny, přišly i velké týmové úspěchy. David Bystroň v každém celku dokázal hrát nahoře, spoluhráči si ho cenili jako hodného, bezkonfliktního parťáka. Šlo o výtečného fotbalistu, který prošel mládežnickými reprezentačními výběry a vždy patřil mezi klíčové persony týmu.

V roce 2011 prožíval možná nejlepší období profesionální kariéry. V Plzni začal úspěšnou éru, na postu stopera patřil k pilířům celé sestavy. Na jaře s týmem slavil první titul v historii klubu, následovala spanilá jízda až do základní skupiny Ligy mistrů.

Bystroň odehrál všech šest zápasů, obzvlášť ten poslední patřil jemu. Proti AC Milán snižoval v 89. minutě na 1:2 a s týmem slavil i vyrovnání z kopačky Michala Ďuriše a senzační remízu 2:2. Vyprodaný Eden, kde tehdy Plzeň hrála své pohárové duely, dlouhé minuty aplaudoval, nadšený Bystroň mával fanouškům. Tehdy určitě netušil, že západočeský dres v mistrovském utkání oblékl naposledy…

Kvůli pozitivnímu dopingovému testu na metamfetamin (látka objevující se například v pervitinu) po utkání s Borisovem přišel dvouletý distanc od UEFA, následovalo rozvázání kontraktu s Viktorií Plzeň. Hráč, který v té době disponoval reprezentační formou, tak padl na úplné dno. Těsně před třicítkou přitom ještě měl mít nejlepší fotbalová léta před sebou.

David Bystroň na týmovém fotu švýcarského Linth 04, kde hrál fotbal naposledy
David Bystroň na týmovém fotu švýcarského Linth 04, kde hrál fotbal naposledy

Bystroň se po provalení aféry stáhl do ústraní, v Ostravě trénoval s mládeží nebo amatérskými kluby a studoval trenérskou licenci. Důrazný stoper se v Plzni po vypršení trestu pokusil o návrat, jenže i kvůli zdravotním problémům se do původní formy nikdy nevrátil.

V Olomouci, které mu po odchodu z Plzně dala novou šanci, se zpočátku chytil a klubu pomohl postoupit do první ligy. „Po dlouhé době dobré období,“ vyprávěl s nadšením před dvěma lety, kdy v hanáckém dresu slavil velký úspěch.

První ligu už si ale Bystroň nezahrál – pochroumané koleno ho do dalších sezon nepustilo a Bystroň musel ukončit profesionální kariéru. Přesně 16. května 2015 odehrál svůj poslední zápas ve druhé lize za Olomouc, nastoupil na celých devadesát minut proti Karviné.

Zemřel David Bystroň, hlavičkář, co vyhrál ligu s Baníkem i Plzní
Video se připravuje ...
  

S fotbalem úplně neskončil, odešel hrát do nižších soutěží do Švýcarska. Jeho úplně posledním klubem byl US Schluein Ilanz z páté ligy. Ještě v neděli tam nastoupil na 77 minut v zápase proti Buchsu.

Vedle fotbalových starostí ale spíš přibývaly ty mimo hřiště. Bystroň se rozváděl s manželkou Kamilou, trápily ho finanční potíže. Možná právě tyhle problémy ho vedly k tragickému činu. Bystroň v pátek večer spáchal sebevraždu, podle serveru iDnes.cz se oběsil a nechal dopis na rozloučenou.

V krátkém sledu jde o druhou tragédii z českého fotbalového prostředí. Před necelým měsícem, 23. dubna, si v Turecku sáhl na život i další bývalý hráč Baníku a plzeňské Viktorie František Rajtoral.  

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud