Jiří Fejgl
19. listopadu 2009 • 12:00

Sanytrník: Sebevražda? Nebo poprava?

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle případ je plný nejasností. A sakra podezřelých. Ač policie odložila vyšetřování smrti sekretáře a bývalého fotbalisty pražských Bohemians Jana Sanytrníka s vysvětlením, že si vzal v srpnu 1999 život sám (tedy jako minulý týden německý gólman Robert Enke), málokdo této verzi věří.



„V životě, do své smrti, to nepřijmu,“ zoufala se Sanytrníkova matka Věra. „On byl bolístko. Když se odřel, tak to byla pro něj hrůza. Natož aby udělal takovou věc.“

Provedení bylo opravdu drsné a podle policistů výjimečné. Sanytrník se v Michelském lese v Praze sám bodl do hrudi. Kolem nože omotal ručník, opřel ho o strom, vyhrnul si bundu a nalehl na špičku. Pak měl dokonce nůž ze svého těla vytáhnout, což vzbudilo další pochybnosti. „Ale to může člověk v šoku udělat,“ reagovali odborníci.

Policie našla funkcionářovo tělo až o pět dní později, tedy v pátek 3. září. Přitom už ve středu odvysílalo rádio Impuls informaci, že je Sanytrník mrtvý. „Dostali jsme to jako anonymní informaci. Řekli jsme, že není ověřená,“ vysvětlovalo vedení stanice.

Další zapeklitostí případu bylo Sanytrníkovo chování, pochybné schůzky a zápisky v notesu, který se u něho našel.

Bývalý útočník šel běhat do lesa 31. srpna v pět ráno. Večer předtím si s přítelkyní prohlížel fotky jeho syna (s manželkou půl roku nežil) a také snímky z kariéry. „To nikdy nedělal. Byl smutný a nostalgický,“ popsala Sanytrníkova partnerka. V noci se navíc snažil dovolat správci stadionu Bohemians, který fungoval také jako jakýsi bodyguard. Ten byl však nedostupný.

Nečekala ho spíše než jogging nějaká nepříjemná schůzka, při níž potřeboval ochránit?

Den před smrtí, při zápase s Opavou se Sanytrník navíc sešel s podezřele vypadající dvojicí – spekulovalo se, že šlo o lidi, kteří na něm vymáhali dlužné peníze. Sanytrník byl totiž podepsán na směnce ve výši jednoho milionu. Tyto peníze šly do strádajícího klubu. „Ano, tu jsem viděla,“ potvrdila jeho přítelkyně.

A pak tu máme notýsek s poznámkami. V něm měl Sanytrník částky a data, do kdy je potřeba finance vrátit. Bohemians v té době byly na mizině, proto ty čachry s penězi. „Byly to půjčky, kvůli kterým Jan zemřel,“ tvrdil jeho otec František.

Čas od času se objeví snaha znovu Sanytrníkův případ otevřít, zatím je však bezvýsledná. Policie stále trvá na verzi s názvem sebevražda.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud