Zdeněk Janda
27. února 2015 • 10:30

Jágra se na Floridu neptali: Jsme jako zboží. Ale je to výzva

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Včera ve čtyři hodiny odpoledne amerického času mu zavolal generální manažer Lou Lamoriello: Jdeš na Floridu! „Není jednoduché se sebrat, všechno sbalit a bez tréninku jít odehrát dva víkendové zápasy ve dvou dnech. Ale v NHL jsme jako zboží, nedá se nic dělat,“ říká 43letý útočník v rozhovoru pro deník Sport. Dopředu to s ním boss Devils nekonzultoval.



Jak to tedy probíhalo? „Do půl třetí odpoledne jsem byl na zimáku, protože jsem se díval na telefonu na to, jak hraje Kladno. Skončilo prodloužení, oblíknul jsem se a jel domů. Skočil jsem si nakoupit a ve čtyři hodiny mi volá Lou Lamoriello a říká: Udělali jsme výměnu, jdeš na Floridu. A bylo to. Bylo to takhle jednoduché…“ s úsměvem popisuje událost, která pozdě večer českého času rozvířila zámořské dění.

Když česká legenda přestupovala do Bostonu z Dallasu před dvěma lety, klub to s ním dopředu konzultoval. A volali mu i zástupci Stars. Tentokrát nic takového.

Dopředu o zájmu Floridy věděl. Ta o něj vehementě stála už po konci minulé sezony. V tu chvíli ale neměl důvod odcházet z Devils, proto se s klubem z Newarku dohodl na nové smlouvě. "Nebyl důvod, abych chodil pryč," vysvětlil Jágr. Ale o velkém zájmu Floridy dlouhodobě věděl. Jenže aktuálně v souvislosti s trejdem neměl možnosti to ovlivnit. Dopředu ho nikdo z Panthers aktuálně předem nekontaktoval.

„Nic. Ani ň,“ přiznal. Sám si přitom myslel, že bude mít prostor si vybrat. Nebo nějak zareagovat. „Sám jsem si myslel, že to tak dopadne, že mi dá šanci vybrat. Počítal jsem s tím. Ale na druhou stranu to není jednoduché, protože těch týmů, které si tě můžou dovolit, fakt není moc. Jako že bych přišel a řekl: Hele, pojďte mě vyměnit tam a tam… Ten klub musí mít zájem, což možná mohlo být ovlivněný tím, že jsem v poslední době moc nehrál, tolik se mi nedařilo. A potom hlavně ten tým musí mít finanční rezervu pod stropem. Což také moc z nich nemá,“ vypočítává Jágr.

Dneska s týmem ještě trénovat nebude. A hned o víkendu ho čekají dva zápasy. Oba odpolední, nestihne tedy s Floridou žádné rozbruslení. A rovnou do akce!

„Není to jednoduché. Sebrat se, všechno sbalit… Ve čtyři hodiny odpoledne ti zavolají, že máš druhý den být na Floridě. Hrát do jiného týmu, navíc v sobotu se hraje ve tři odpoledne, není rozbruslení, takže půjdu hrát z voleje. Nebudu vůbec na ledě. Hned naskočím do akce s mužstvem, s kterým jsem nikdy nehrál…Nebude moc velký prostor na adaptaci, navíc si myslím, že ode mě čekají, že jim ofenzivně pomůžu…. No, uvidíme,“ dodal Jágr.

„Navíc každý zápas je kritický, hraje se o play off. Ale i tohle patří k naší práci, beru to zase jako další výzvu,“ dodává 43letý veterán. Florida aktuálně na postupo do play off ztrácí dva body.

Do nového působiště se těší. „Nemám problém s tím, že je to Florida.“ A nelákala ho přeci jenom jiná destinace? Nějaká prestižnější?

„Dáváš mi otázky, jako kdybych si mohl vybírat. Ale já nemohl, chápeš? Ve čtyři hodiny mi zavolali, že jdu tam. Položil jsem telefon a šel jsem balit. Co víc na to říct? Nemůžu odpovídat na otázku, jestli mi něco vadí, nebo ne. Mám podepsanou smlouvu. Někdo si mě koupil a může si se mnou dělat, co chce. To je NHL. Prostě byznys, jsem jako zboží. My hráči máme třeba větší plat, ale zase musíme počítat s tím, že se tohle stává…“

Dneska si v kabině Devils sbalí výstroj a odletí na Floridu. Za sluníčkem. Ale i za další náročnou štaci. Klub od něj hodně čeká. Nejdřív to, že mu na ledě pomůže, aby ho procpal do play off.

OBSÁHLÝ ROZHOVOR S JAROMÍREM JÁGREM ČTĚTE V ZÍTŘEJŠÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud