3. října 2017 • 16:45

Jágr ohromil Calgary. Bláznivé, smál se mladík. Trenér vysekl poklony

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadšení a očekávání ovládly kabinu hokejistů Calgary Flames poté, co vedení kanadského klubu uzavřelo roční kontrakt s Jaromírem Jágrem. Kapitán Mark Giordano se dokonce domnívá, že příchodem pětačtyřicetileté hrající legendy se týmu otevírá nová dimenze. Na opětovné shledání se těší i Glen Gulutzan, kouč Plamenů, který je jen o půl roku starší než Jágr, jehož vedl už během angažmá v Dallasu.



Jágrovi noví spoluhráči netají radost z toho, že právě Calgary bude devátým klubem NHL nejproduktivnějšího Evropana v historii soutěže. "Pro spoustu z nás je to fakt něco. Je to přece jeden z nejlepších hráčů všech dob. Myslím, že nám dodá jiskru. Jeho příchod otevírá tomuto týmu další dimenzi," prohlásil zkušený obránce Giordano.

Teprve devatenáctiletý forvard Matthew Tkachuk se zdráhá uvěřit tomu, že s ním bude kabinu sdílet hráč, který byl draftovaný ve stejném roce (1990) jako jeho slavný otec Keith. Tkachuk starší ukončil kariéru již před sedmi lety, tedy rok předtím, než se Jágr vrátil do NHL po tříletém působení v Kontinentální lize v barvách ruského Omsku.

"Dejte si vše do téhle perspektivy. Mým spoluhráčem bude někdo, kdo vstoupil do ligy asi tak pět let předtím, než moji rodiče vůbec začali přemýšlet o tom, že si mě pořídí. To je něco naprosto bláznivého. Vždyť on už vyhrával Stanley Cupy a získával různá ocenění, než jsem se vůbec narodil," smál se Tkachuk.

Calgary Flames - nové působiště Jaromíra Jágra pod drobnohledem
Video se připravuje ...

"Je to pro nás vzrušující, že přijde takový hráč, který toho ví o hře a všem okolo tolik, co ví on. Já osobně se ze skutečnosti, že ho máme v mužstvu, budu snažit čerpat, co nejvíce to bude možné. Všichni jsme slyšeli různé historky o tom, jakou legendou Jágr je. Je skvělé, že teď to budeme mít všechno z první ruky," dodal Tkachuk.

Jágra během kariéry provázely i zvěsti o tom, jak je pro trenéry těžké ho ukočírovat, aby nenarušoval týmovou chemii, jeden ze základních stavebních kamenů úspěchu. Giordano se však něčeho takového absolutně neobává.

"Tuto hrozbu v jeho příchodu vůbec nevidím. Jestli se něco stane, tak leda tou pozitivní cestou. To znamená, že naši hráči se toho hodně naučí od někoho, kdo věnoval a věnuje hokeji tolik času, o hokeji tak moc přemýšlí, chce hrát a stále má v sobě touhu uspět. Ano, jde už o hráče po čtyřicítce. A v porovnání s ním jsme všichni mladí kluci. Ale můžeme se hodně naučit. A já věřím, že to se také stane," uvedl čtyřiatřicetiletý Giordano.

Jágr míří do Calgary. Možná se na starý kolena naučím lyžovat, směje se
Video se připravuje ...

Přestože výsledky přípravných utkání nejsou pro základní část směrodatné, i Flames by z nich patrně rádi měli lepší bilanci než dvě výhry a pět porážek. Jágr tak může být ve správnou chvíli ideální variantou prodloužené ruky trenéra Gulutzana, pod nímž hrál krátce v sezoně 2012/13.

"Zavolal mi a popovídali jsme si," řekl Gulutzan s úsměvem, aniž prozradil obsah rozhovoru. "Každý ví, že už jsem ho měl v týmu na střídačce Dallasu. Bylo to výborné pro naše mladé hráče. A že jsme jich tam měli... Slyšel jsem, že podobné to bylo i v týmu Floridy. Nečekám, že by se v tomto ohledu něco změnilo," uvedl trenér Calgary.

Jágrův věk pro něj není směrodatný. "Stačí se dívat, co ve svých letech dokáže. Je unikátní po fyzické stránce, navíc jeho hokejové IQ sahá mimo jakékoli grafy, což mu umožnilo dostat se v bodování až za Waynea Gretzkého. Pamatuji si, jak jsme v Dallasu žasli nad tím, co všechno umí a zvládne," připomněl Gulutzan.

ANKETA: Jágr míří do Calgary. Zapadne do konceptu týmu? Odpovídají redaktoři Deníku Sport
Video se připravuje ...

Naposledy na Kladně! Jágr trénoval před odletem do Kanady
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud