10. května 2009 • 23:57

Bykov táhne Rusko do historie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patnáct let čekalo Rusko, světová hokejová velmoc, na titul mistra světa. Dočkalo se až loni, teprve podruhé po rozpadu Sovětského svazu. A letos se ruští hokejisté radují znovu, když ve finále stejně jako na předchozím šampionátu udolali Kanadu.



Před převzetím nástupnických práv po bývalém Sovětském svazu a Společenství nezávislých států (SNS) v roce 1992 sbírala sborná vítězství jako na běžícím pásu.

Po jeho rozpadu jde ale teprve o třetí ruský titul a celkově o 25. sadu zlatých medailí, díky čemuž se Rusko osamostatnilo v čele historické bilance týmů na MS podle hodnoty medailí.Trenér Vjačeslav Bykov byl u všech tří posledních titulů.

První vítězství v postsovětské éře na šampionátu v Německu 1993 zažil ještě jako hráč, byl dokonce kapitánem tehdejšího zlatého týmu. Pod zbývajícími dvěma tituly už je podepsán jako hlavní kouč vítězů.

Finálové vítězství nad Švédskem (3:1) před 15 lety poté nicméně zahájilo velmi krušnou etapu, kdy každá další medaile z velkého turnaje byla spíše vzácností.

Na MS se Rusové na stupně vítězů znovu probojovali až v roce 2002 ve Švédsku, kde je po finálové porážce připravilo o titul Slovensko (3:4). Na turnajích v letech 2005 a 2007 pak skončili třetí.Uvadající image ruského hokeje jen částečně vylepšila dvě solidní vystoupení na olympijských hrách.

Na "Turnaji století" v Naganu 1998 se Rusko muselo ve finále sklonit před českou reprezentací (0:1) a ze zimních her v Salt Lake City v roce 2002 si sborná odvezla bronz.Před devíti lety se Rusové během této nikterak slavné éry zabořili až na samé dno výsledkové propasti.

Hluboký šrám na duši hrdého hokejového národa způsobila obrovská ostuda z domácího turnaje, na němž se výběr nabitý hvězdami z NHL vnitřně rozložil a v Petrohradu obsadil až 11. příčku.

Poprvé od roku 1954, kdy na MS debutovali, navíc skončili Rusové hůře než sedmí.Už ve výrazně lepším světle se před vlastním publikem představil předloňský výběr, v semifinále s Finskem však inkasoval v prodloužení rozhodující gól (1:2).

Částečně si pak spravil chuť alespoň ziskem bronzových medailí.Loni svedli Rusové bitvu s do té doby neporaženými domácími Kanaďany, rozhodl ji v prodloužení zlatým gólem Ilja Kovalčuk (5:4). Také letos na šampionátu ve Švýcarsku se obě hokejové velmoci setkaly ve finále.

Kanadští hokejisté přitom do té doby opět předváděli výborné výkony a na turnaji zaváhali jen v zápase s Finskem, který prohráli na samostatné nájezdy.Rusko tentokrát prošlo celým turnajem zcela bez porážky, největší komplikací se nakonec ukázal zápas osmifinálové skupiny se Švédskem, který v normální hrací době skončil remízou 5:5. Bod navíc pro Rusy v prodloužení vystřelil Kalinin.

V play off pak Rusové třemi těsnými výsledky vyřadili všechny protivníky - Bělorusko (4:3), USA (3:2) a ve finále góly Saprykina a Radulova i Kanadu (2:1).

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud