5. května 2015 • 22:43

Slovensko odvrátilo fiasko a v závěru otočilo zápas se Slovinskem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Slovenští hokejisté vydřeli ve svém třetím utkání na mistrovství světa v Ostravě vítězství 3:1 nad Slovinskem. Ještě dvanáct minut před koncem svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka prohrávali, ale v závěru hrozbu fiaska odvrátili dvěma góly Mariana Gáboríka a jednou trefou Andreje Meszároše. Slovenský tým si na turnaji připsal třetí vítězství, ale první v normálním čase.


Slovákům se ve vřavě vlastních fanoušků ani do třetice nepovedlo dát první gól, který by zklidnil jejich herní projev. Odpor papírově slabšího protivníka naopak ještě víc vyztužil v sedmé minutě Urbas, jenž v přesilové hře kousek před Lacem tečoval Kranjcův nástřel od modré čáry. "Bohužel jsme zase začali první brankou v naší síti. Mužstvo je potom nervózní, nehraje to, co je schopné hrát, neproměňuje šance a dlouho se dává dokupy. Pramení to všechno z té nervozity," řekl Vůjtek.

Vůjtkův tým navzdory evidentnímu úsilí nemohl najet do správných kolejí a jako by mu armáda vlastních příznivců spíše svazovala ruce i nohy. Mohlo být ještě hůř, ale po zaváhání Kopeckého proti další gólové ráně Urbase Laco vykopl levý beton. Ryzích šancí měli Slováci poskrovnu. O vyrovnání mohli uvažovat až v 16. minutě, ale Jurčo vykličkoval beka, brankáře a přestřelil bránu. "Dvě třetiny jsme nehráli hokej. Nejdříve jsme se snažili bojovat, pak už jsme ani nebojovali a byli jsme skleslí. Ale mužstvo ukázalo, že má velkou vnitřní sílu," řekl Vůjtek.

Nováček elitní divize hrál i ve druhé části absolutně vyrovnané utkání a favorit si s jeho úpornou defenzivou nevěděl vůbec rady. Ve dvou přesilovkách dokonce víc přituhovalo před slovenskou brankou, ale Laco několik ran Kopitarovy řady pochytal. "Museli jsme pak něco udělat. Dali jsme Hudáčka do první řady a to bylo šťastné rozhodnutí, protože je to konstruktivní hráč, který umí nahrát a v přesilovkách roztočil kolotoč," řekl Vůjtek.

Až se sílící hrozbou blamáže Slováci v třetí části pořádně rozhýbali hru a hrnuli se před slovinskou branku. Pardubického gólmana Kristana zbavil neprůstřelnosti ve 48. minutě v přesilovce bombou od modré čáry Meszároš, který dal už třetí gól na turnaji. S vypětím všech sil Slovensko dostalo hokejového trpaslíka na lopatky pět minut před koncem zásluhou své největší hvězdy Gáboríka, který příklepem propálil Kristana. Gáborík tři body stvrdil sekundu před koncem při slovinské power play.

"Gáborík je skvělý hokejista. Samozřejmě že jsme to věděli a zkoušeli ho uhlídat, ale on se prosadil a proto je asi tak výborný hráč," řekl slovinský útočník Sparty Robert Sabolič.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud