26. května 2015 • 13:24

Synek a Knapková budou v Poznani útočit na další evropský triumf

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Třináct českých posádek v čele s hvězdami Ondřejem Synkem a Miroslavou Knapkovou se koncem týdne představí na mistrovství Evropy ve veslování. Oba skifaři budou v Poznani útočit na třetí kontinentální titul za sebou, šampionát obnovený v roce 2007 vyhráli již čtyřikrát v kariéře.


Úřadujícího světového šampiona Synka čeká premiérový mezinárodní start v sezoně. "Nesvůj ale vůbec nejsem. Už jsem to zažil patnáctkrát a je to vždy stejné," uvedl Synek na dnešní tiskové konferenci v Praze. Cíl má jasný - vyhrát. "Teď ale nevím, jak na tom jsem. To se uvidí v průběhu rozjížděk," řekl dvaatřicetiletý veslař pražské Dukly.

O dva roky starší Knapková startovala na prvním závodě Světového poháru v Bledu, kde byla druhá. "Po fyzické stránce jsem na tom byla velmi dobře. Ve finále se ale ukázalo, že mám problém s dráhovým tempem. Na tom jsme teď pracovali," řekla Knapková, která ve Slovinsku prohrála s Běloruskou Jekatěrinou Karstenovou. Ta se v Poznani vrátí na dvojskif, jemuž se nyní věnuje.

Velkým testem bude ME i pro nově složený dvojskif David Jirka, Michal Plocek, který byl v Bledu třetí. "S tím jsme byli spokojeni a po pravdě řečeno, jsme to ani nečekali. Dvojskif tam ale nebyl tak našlapaný, v Poznani bude větší konkurence. Takže se uvidí, jak na tom jsme," řekl Jirka, jenž věří v postup do finále. "To by naznačovalo, že máme šanci postoupit do Ria," poukázal Jirka na fakt, že letošní MS bude hlavně olympijskou kvalifikací. A na tu se dvojice Jirka, Plocek soustředí.

Ambice na finálové umístění mají v Polsku i další posádky. "Vždy jsem optimista. Věřím, že skifaři získají zlaté medaile. Do sezony dobře vstoupil dvojskif a pak například letos ještě nejela velký závod dvojka bez kormidelníka mužů Helešic, Podrazil a šance mají i další. Přejeme si, aby se do finále prosadily i nějaké ženské posádky, například dvojskif nebo dvojka bez," řekl vedoucí české výpravy Přemysl Panuška.

Program ME zahájí páteční rozjížďky, finále jsou na programu v neděli.

Nominace:

Muži: Ondřej Synek (skif); Petr Čabla (skif lehkých vah); David Jirka, Michal Plocek (dvojskif); Ondřej Vetešník, Jan Vetešník (dvojskif lehkých vah); Lukáš Helešic, Jakub Podrazil (dvojka bez kormidelníka); Adam Kapa, Milan Viktora (dvojka bez kormidelníka lehkých vah); Matyáš Klang, Kornel Altman, Jan Andrle, Jakub Paroulek (čtyřka bez kormidelníka); Michael Humpolec, Jiří Kopáč, Miroslav Vraštil ml., Jan Hájek (čtyřka bez kormidelníka lehkých vah); Adam Štěrbák, Jaroslav Kedaj, Martin Basl, Vojtěch Řimák (párová čtyřka).

Ženy: Miroslava Knapková (skif); Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová (dvojskif); Kateřina Kopecká, Martina Stillerová (dvojka bez kormidelnice); Tereza Kocianová, Anna Žabová (dvojskif lehkých vah).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud