Tomáš Podvín
20. srpna 2016 • 11:27

Nadvláda Barcelony v La Lize? Hladový Real a Atlético ji ukončí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci nejlepšího fotbalu se dočkali. Po anglické Premier League totiž odstartovala španělská La Liga. Největší váhy, Barcelona, Real Madrid a Atlético, se představí během víkendu. A věřte, že boj o titul bude i tentokrát velmi vyrovnaný, klidně do posledního kola. Zlomí madridské kluby nadvládu Barcelony? A může do boje o titul zasáhnout ještě někdo?



Na tu druhou otázku mám odpověď rychlou a jasnou – NE. Žádný další tým nedokáže podle mě být dominantní celou sezonu a především nemá tak kvalitní individuality. Valencia, Villarreal, Sevilla či Bilbao dokážou nejlepší porazit, ale ne porážet. Všechny kluby, kromě TOP trojice, navíc nedokážou dlouhodobě vyhrávat na hřištích soupeřů.

Tak a teď k první otázce. Tam je odpověď trochu složitější. Mírným favoritem je podle expertů Barcelona, ale myslím, že její nadvláda ve Španělsku skončí. Třetí titul v řadě nepřijde. Proč?

Barcelona už měla v minulé sezoně problémy s tím, že ji mají soupeři dost přečtenou. Jasně, když Lionel Messi nebo Neymar vezmou míč, obejdou tři hráče a vypálí do šibenice, ani nejlepší taktická připravenost nepomůže. Ale to se nestává v každém zápase. Naopak bylo dost těch, kdy hvězdy katalánského týmu sice držely míč, ale nebyly dostatečně efektivní. Hlavně na hřištích soupeřů.

Druhou slabinou Barcelony byl příliš úzký kádr. Na to se pokusil klub zareagovat a byl na přestupovém trhu velmi aktivní. Nejsem ale přesvědčený o tom, že výrazně posílil. Navíc přišel o stálici Daniho Alvese a nejspíše brzy odejde brankářská jednička pro La Ligu Claudio Bravo.

A teď ta vůbec nejdůležitější věc – hladoví soupeři. Real Madrid si v loňské sezoně prohrál titul v první polovině pod Rafaelem Benítezem. Jeho nástupce Zinedine Zidane se snažil od začátku vštípit týmu svůj styl, i když ho brzdila špatná fyzická připravenost hráčů. Nyní se zdá, že je Real připraven. Už v Evropském superpoháru bylo vidět, že zapracoval především na presinku.

Fotbalisté Realu Madrid se radují ze zisku Superpoháru
Fotbalisté Realu Madrid se radují ze zisku Superpoháru

Navíc se Real dokázal vyhnout velkým zásahům do kádru. Zidane tým pouze vylepšil Álvarem Moratou, jinak ho nechal pohromadě. Vsadil na sehranost. Madridský klub měl totiž tradičně velké problémy se začátkem ligového ročníku. Větší pozornost se soustředila na hvězdné příchody a tak trochu se zapomnělo na pořádnou přípravu. Zidane šel jinou cestou.

To Atlético Madrid na kvalitní přípravu nezapomínalo nikdy. A je to vidět. Trenér Diego Simeone totiž vytvořil z týmu mašinu. Ta trpěla pouze tím, že z ní každé léto odešla klíčová součástka. Jenže pozor. Letos se nic takového zatím nestalo. Zůstal brankář Jan Oblak, stoper Diego Godín, záložník Koke a především útočník Antoine Griezmann. Navíc tým velmi dobře posílil.

Zatímco u Barcelony trochu hrozí určitá stagnace, Real Madrid titul potřebuje za každou cenu a hodlá tomu obětovat všechno. Atlético má zase velkou výhodu toho, že na něj opět nebude upřena největší pozornost, přitom má jednoznačně na ambice na titul právo.

Z výše napsaného mi prostě vychází jedno – dominance Barcelony v La Lize skončí. Titul oslaví v Madridu. Jak to vidíte vy?

Sestřihy ze všech utkání španělské La Ligy sledujte od nové sezony exkluzivně na iSport.cz!

Od nové sezony uvidíte sestřihy španělské ligy na iSport.czFoto Koláž iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud