1. května 2015 • 16:40

Box století je tu! Jde o SEDM miliard, favoritem je Mayweather

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V noci na neděli čeká Las Vegas souboj, na který se příznivci boxu těší už několik let. Utkají se v něm Američan Floyd Mayweather Jr. a Filipínec Manny Pacquiao, jež při vší úctě k bratrům Kličkovým většina expertů považuje za dva nejlepší boxery současnosti. Ještě nikdy v historii neležely v ringu tak velké peníze, oba aktéři si rozdělí podle předem určeného klíče 300 milionů dolarů, tedy více než sedm miliard korun.



Jejich váhová kategorie, welter do 67 kilogramů, obvykle přináší zajímavější podívanou co do rychlosti, techniky i efektivity úderů než poněkud statické souboje těžkých vah. A oba sobotní soupeři již mnohokrát dokázali, že svým uměním dokážou diváky zaujmout.

Není divu, že o "zápas století" je obrovský zájem a rozpočet akce, jejímž dějištěm bude jeden z největších světových hotelů MGM Grand, překročil 400 milionů dolarů, tedy deset miliard korun. Do volného prodeje šlo jen 500 z více než 16.000 míst a vstupenky byly rozebrány během jediné minuty, přestože nejlevnější lístek stál 1500 dolarů.

Ti, kdo chtějí vidět utkání na vlastní oči, zaplatili celkem 72 milionů dolarů. Ale i sledování televizního přenosu vyjde ve Spojených státech na sto dolarů, což podle odhadů vynese více než 300 milionů. Další 35 milionů vybrali organizátoři za televizní práva pro zahraničí a 11 milionů vložili sponzoři.

Mayweather je mistrem obrany

Podobizny obou soupeřů se dostaly i na pěnu od cappuccinaFoto EPA
Díky tomu si oba aktéři během sobotního večera vydělají částky, jaké nemají ve světě sportu obdoby. Mayweather může podle nejnovějších údajů počítat se 180 miliony, jeho soupeř se musí spokojit "jen" se 120 miliony dolarů.

Jen pro srovnání Muhammad Ali za legendární zápas s Joem Frazierem v roce 1971 dostal šest milionů a Evander Holyfield si s Mikem Tysonem v roce 1997 rozdělili rovným dílem 70 milionů. Vladimir Kličko za své nejlukrativnější zápasy bral 15 milionů.

Osmatřicetiletý Mayweather ve 47 profesionálních zápasech nenašel přemožitele. O necelé dva roky mladší Pacquiao si pokazil bilanci dvěma porážkami v roce 2012, po nichž mu mnozí předpovídali konec kariéry, ale Filipínec je rychle přesvědčil, že ho odepisovali předčasně.

Experti očekávají, že Pacquaio bude agresivně útočit, jeho předností jsou rychlé nohy i ruce, zatímco Mayweather je mistrem obrany a jeho velkým trumfem je rychlost rozhodování. "Věřím, že jsem chytřejší boxer než on. Každý jde proti mně s plánem rozdat co nejvíc ran. Ale už devatenáct let to nefunguje," připomněl Američan svou neporazitelnost v ringu.

Ani Filipínec nešetří optimismem. "Už dlouho jsem se necítil tak dobře. Instinkt zabijáka, sebedůvěru i koncentraci mám jako před deseti lety," řekl Pacquaio. Bookmakeři však dávají výrazně větší šance jeho soupeři.

Manny Pacquiao trénuje na souboj s Floydem MayweatheremFoto ČTK

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud