11. července 2012 • 18:25

Štěrba nesmí za doping půl roku závodit, o OH chce ještě bojovat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakář Jan Štěrba dostal za pozitivní dopingový nález na květnové olympijské kvalifikaci v Poznani půlroční zákaz startů. Proti trestu, který mu udělila Mezinárodní kanoistická federace (ICF), se odvolá k její arbitrážní komisi. Chce se obrátit také ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne, u kterého si chce vybojovat účast na olympijských hrách v Londýně, kde měl startovat ve čtyřkajaku.



"Jsem nesmírně zklamaný, protože jsem od začátku spolupracoval, všem stranám jsem vysvětlil, jak se celá nepříjemnost stala," uvedl Štěrba v tiskové zprávě.

"Potravinový doplněk s údajnou zakázanou látkou jsem nevzal s úmyslem, abych dopoval a zvýšil svou výkonnost," prohlásil jednatřicetiletý závodník, který se před týdnem osobně zúčastnil jednání v sídle ICF v Lausanne a dnes se dozvěděl verdikt.

Kajakář pražské Dukly, který se do dneška připravoval s reprezentačními kolegy v Linci, s rozhodnutím ICF nesouhlasí. V průběhu celého procesu podle něj došlo k řadě pochybení.

"Z mé strany byla plná snaha o vyjasnění celé nešťastné situace. Nelhal jsem, neschovával jsem se. Nepodváděl jsem. Navíc látka, která mi byla označena jako zakázaná, na seznamu zakázaných látek není a mám vyjádření odborníků, že je minimálně sporné, zda vůbec by tato látka mezi zakázané látky měla patřit," uvedl Štěrba, v jehož těle byl nalezen stimulant Beta-methylphenylethylamin.

Podle tiskové zprávy Českého svazu kanoistiky se tato látka nesmí použít v den závodu, což Štěrba nevěděl. I proto užitý potravinový doplněk uvedl do zápisu při odběru. V Lausanne jej podpořil i reprezentační trenér a dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, který věřil, že jeho svěřenec dostane jen napomenutí.

"Snažili jsme se vysvětlit, že nešlo o podvod, natož o doping, ale jen o neúmyslné zavinění," uvedl Doktor. Litoval také, že ICF nerozhodla rychle, jak na slyšení avizovala. "A do pondělí 9. července zástupci mezinárodní federace zcela ignorovali naše snahy o spojení s nimi, abychom se dobrali výsledku.

V pondělí jsme dostali slib, že ještě ten den obdržíme oficiální vyjádření, ale opět nic nepřišlo. Místo toho nám poslali informaci, že Jan Štěrba smí s týmem absolvovat výcvikový kemp v Rakousku," řekl Doktor.

V sestavě čtyřkajaku Štěrbu nahradil Pavel Davídek, jehož nominaci schválilo i plénum Českého olympijského výboru. Šéf české olympijské výpravy František Dvořák při schvalování nominace uvedl, že rozhodnutí o startu Štěrby musí padnout nejpozději do 12. července. "Do té doby musíme od federace dostat zprávu, že je 'čistý'," uvedl Dvořák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud