21. srpna 2011 • 05:00

Jan Weber: Kouzelník s míčky, které ladí jako formuli

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Hrával fotbal, ale odrazoval ho kolektivní dril pro všechny stejný. Přesto se dnes živí sportem, jak si vždycky přál, a díky míčům. Jan Weber, pětinásobný mistr světa ve footbagu, jenž se začíná probíjet do světa i ve freestyle fotbalu, tedy v tricích s fotbalovým míčem.



K footbagu, který možná spíš znáte pod názvem hakisák, se dostal zhruba před deseti lety, kdy se malý míček šířil Českem jako artikl reklamy na bonbony. Jenže nezůstal jen u kopání v kroužku s kamarády, dnes se k jeho jménu pojí třicítka triků, které předvedl jako první na světě. K těm nejtěžším patří laicky řečeno čtyři obtočení míčku nohama, k tomu obtočení kolem hlavy a ještě otočka těla o 360 stupňů.

„Hodně triků se dá ještě vymyslet, mám dalších dvacet, ke kterým mám hodně blízko, ale chybí maličký kousek, protože je nezkouším. Bojím se zranění,“ líčí pětadvacetiletý Weber, kterého jste mohli vidět i v pořadu Talentmania a jenž vystupuje i v Divadle kouzel Pavla Kožíška. „Snažím se footbag nazývat uměním, ale lidé mi to často vyvracejí,“ dodává se smíchem.

V náročnosti tréninku jeho obor spíš značí profesionální sport. Z až čtyř hodin přípravy denně zabere samotné pilování triků zhruba hodinu. „Když s tím člověk začíná, jednodušší triky nejsou fyzicky tak náročné, dá se hrát tři čtyři hodiny. Ale teď ze mě po hodině leje, jako kdybych přišel z průtrže mračen. Když jsem byl mladší, bylo také jednodušší bez protahování přijít a začít to tam sázet,“ líčí Weber, který se musí věnovat strečinku, chodit do fitka, plavat, hlídat si stravu a relaxaci – doma má dokonce speciální vaničku na nohy. U footbagu nejvíc trpí kotníky a kolena, hrozí svalová zranění.

Weberovy triky s footbagem na zpomalených záběrech
Video se připravuje ...


Nemá kolem sebe podpůrný tým, a tak si vše hlídá sám. Stejně tak si dojednává vystoupení v Česku i zahraničí. Vystudovaná ekonomka se mu tak hodí. Hned na svém prvním mistrovství Evropy skončil druhý v soutěži jednotlivců, což ho nakoplo do další kariéry. „V průběhu let jsem začal mít úspěchy na soutěžích, lidi začali objednávat vystoupení, zjistil jsem, že se tím dá i trochu uživit. Jasně, že rodina by mě radši viděla dělat těžký byznys v bance, ale vědí, že jsem v tomhle dobrý.“

Ke kupě titulů z Evropy i světa v soutěži dvojic nedávno v Helsinkách přidal první vítězství na světovém šampionátu v soutěži jednotlivců, kde bylo 250 účastníků. A také vyhrál disciplínu „shred 30“, během které musí za půl minuty předvést co nejvíc nejtěžších a unikátních triků. Je to taková rychlost, že se soutěž vyhodnocuje až z kamery. „Líbí se mi, že nezasahují rozhodčí,“ říká Weber, šestý na mistrovství světa ve freestyle fotbalu v jedné z vedlejších disciplín.

VIDEO - Weberovo vystoupení na mistrovství světa:


Léta svoje kouzla předváděl v ošoupaných botách. „Měl jsem je osm let, hodně mi sedly, udělal jsem úpravy a bál jsem se, že bych je na nových nebyl schopný zvládnout. Ale na vystoupení se to nehodilo.“ A tak má nové. „Boty zkouším jinak zavázat, vyříznout maličkou dírku, aby změkly. Ale jde o upravené tenisové boty, plátěné, aby člověk neměl moc tlustou stěnu a cítil míček.“

I v maličkém balonku, jehož povrch je sešitý z několika kusů, se skrývá část alchymie. Jeho přesná podoba není striktně daná, někdy se plní pískem, jindy silikonovou drtí. „Profesionální mají olověné závaží, aby měl člověk odezvu, cítil míček na noze přes botu.“ Míčky se šijí ručně a na zakázku. „S člověkem, který je připravuje pro mě, je ladíme přímo na závodech. Je to stejné jako třeba s gumami u formule.“

Při vystoupeních používá Weber speciálně upravenou obuv
Při vystoupeních používá Weber speciálně upravenou obuv

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud