Autor: iSport.cz
17.2.2016 • 13:45

Boj o zdraví i o lanovku. Tak vypadá nejdelší sjezdový závod světa

Vstoupit do diskuse
0

Přijmout výzvu a zkusit něco nového a extrémního, to obvykle nedá dobrodruhům spát. A nejdelší sjezdový závod na světě SCHLAG DAS ASS, to už je pořádná výzva. Přijalo ji pět mužů, testerů výrobce technického oblečení Kilpi. Cíl? Dojet a pokud možno předjet eso – někdejšího skvělého rakouského lyžaře Armina Assingera.



SCHLAG DAS ASS v rakouském Nasfeldu je nejdelší sjezdový závod na světě, měří 26 kilometrů. Česká výprava se letos koncem ledna v rámci své premiérové účasti poměřila s Arminem Assingerem, vítězem čtyř závodů Světového poháru. Jak dopadla?

Slavný závodník den před závodem sám vedl prohlídku tratě, která je pro nováčky klíčová. Usměvavý a vstřícný lyžař byl každému k ruce, ochotně radil, vtipkoval a užíval si svižné lyžování. Prohlídka zabrala hodinu a půl bez zbytečných zastávek. Závod totiž měří plných 26 km a je rozložen na šest na sebe navazujících sjezdovek.

Výsledek se měří včetně výjezdů lanovkami, kde si závodníci alespoň chvíli mohou odpočinout. Celkové časy nejrychlejších v cíli se pohybují kolem 45 minut. A není to žádný obří slalom, jak bylo avizováno, ale super­G. Na slalomových lyžích se tady nevyhrává a trať prověří kondici i techniku každého účastníka.
Rozježdění je rovněž důležitá součást přípravy. Výjezd za tmy lanovkou v Tropoloachu byl skvělým zážitkem. Sjezd na čerstvě upravené sjezdovce za východu slunce rozhodně stojí za brzký budíček.

Český Kilpi tým se zúčastnil nejdelšího sjezdového závodu světa
Český Kilpi tým se zúčastnil nejdelšího sjezdového závodu světa

Na startu bylo okolo šesti set závodníků, startovalo se ve vlnách po dvaceti. Kilpi team byl rozlosován do dvou startovních vln. Mezi účastníky figuroval i reportér ČTK Tibor Alföldi, jenž vyjel do závodu dokonce v první skupině nazvané Armin friends a jako první okusil start zhruba 30 metrů do mírného kopce k první brance.

A viděl také první pády soupeřů hned ve třetí brance. Naštěstí se všechny obešly bez zranění. Vyhnout se pádu, to byla důležitá součást strategie. Cílem bylo dokončit ve zdraví, ale nikoliv se moc šetřit. To způsobilo neopakovatelnou atmosféru.

Sledovat trať, to byl další klíč k úspěšnému zvládnutí závodu, branky totiž byly daleko od sebe. A na nepozornost doplatil i reportér ČTK, který s několika dalšími závodníky chybně uhnul z tratě a musel se vracet, což ho stálo asi 2 minuty a zhruba 100 míst ve výsledcích. A hlavně cenné síly. O ty šlo v závodě především. I když šlo o dlouhou štreku, bojovalo se o každou sekundu.

Nevyplatilo se tudíž ani liknavé nasednutí na lanovku, čekání na další sedačku či kabinku bralo cenné sekundy. Ti nejrychlejší dokonce řešili, na kterou stranu nasednout, aby měli do branky na další sjezdovce o kousek blíž.

Českým závodníkům se podařila věc nevídaná, všichni předjeli Armina Assingera. Rakušan však závod pojal jako zábavu a po cestě do cíle si vesele povídal se soupeři, vlekaři a dalšími kamarády. Klidně si mohl odskočit i na kávu...

Závod byl zejména v závěru bojem proti bolesti. Sjezdový postoj bral síly, několikaminutový odpočinek na lanovce většinou nestačil. Obzvlášť, když poslední sjezdovkou byla 7,5 kilometrů dlouhá trať Carina. V její polovině čekal dlouhý a mírný traverz, kde byl sjezdový postoj nutný. Dojezd na prudkém závodním svahu, kde se dosahují rychlosti přes 100 kilometrů v hodině, tak znamenal pro většinu boj o život.

Čeští závodníci přežili. Totálně vyčerpaní, ale šťastní. „Jsem rád, když váš vidím se v cíli usmívat,“ pronesl po projetí cílem s úsměvem na tváři Assinger. „Bylo krásné počasí, parádní trať,“ komentoval závod rakouský lyžař.  „Budu rád, když dojdu maximálně do hospody,“ utrousil s úsměvem Ondřej Havlík, moderátor televizního pořadu Vertical a další člen Kilpi týmu.

Všichni si ze závodu odnesli především zkušenosti, které jsou u toho podniku neocenitelné a rozhodují. „Vrátíme se za rok a to bude jiná písnička,“ shodli se.
Náročná akce pohltí každého. Výsledek je až druhořadý a eviduje se často jen to, zda se dojelo před nebo za Assingerem. Trať sedí tomu, kdo si na ní vezme lyže na Super­G. A další rady? Na lanovku vjíždějte co nejrychleji, sedněte si na správnou stranu sedačky, přijeďte den předem na prohlídku tratě, noste kvalitní páteřový pás a helmu, zajistěte si kvalitní lyžařské oblečení. No a hlavně. Nebojte se a jděte do toho naplno!


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}