30. května 2016 • 16:50

TOP 10 tenistů bez titulu z grandslamu: Berdych není sám...

Autor: jj, pan
Vstoupit do diskuse
0
  • Šanci na grandslamový titul budou mít Ferrer s Berdychem, Miloslav Mečíř byl ve finále dvakrátŠanci na grandslamový titul budou mít Ferrer s Berdychem, Miloslav Mečíř byl ve finále dvakrátFOTO: sport

    Na okruhu ATP vyhrál Tomáš Berdych dvanáct turnajů, ten nejcennější grandslamový mu však stále chybí. Dosavadním maximem české tenisové jedničky bylo wimbledonské finále z roku 2010, další šanci prolomit prokletí velkých turnajů má na probíhajícím French Open. Zdaleka však není z velkých hráčů minulosti či současnosti sám, kdo marně vzhlíží k vysněné trofeji. Podívejte se na přehled deseti hráčů, kteří ve své sbírce grandslamový titul nemají.

  • TOMÁŠ BERDYCH

    kariéra: 2002-?
    nejvýš na žebříčku: 4.
    tituly z ATP: 12
    finále grandslamu: 1
    semifinále grandslamu: 4
    bilance na grandslamech: 124:50

    "Řekl bych, že Tomáš Berdych je nejlepším tenistou současnosti, který zatím nevyhrál žádný grandslam," uvedl v rozhovoru pro deník Sport legendární Mats Wilander. Zatímco švédská legenda má na svém kontě sedm vavřínů z turnajů velké čtyřky, česká jednička dle řady odborníků doplácí na fakt, že se narodila do éry Novaka Djokoviče , Andy Murrayho , Rogera Federera či Rafaela Nadala .

    Maximem rodáka z Valašského Meziřící tak bylo wimbledonské finále z roku 2010, čtyřikrát se pak probil do semifinále. Mezi poslední čtyři se dostal na každém grandslamovém turnaji, na stupínek nejvyšší se mu však zatím nikdy projít nepodařilo. 

    Tomáš Berdych předvedl na French Open nový outfitFoto Reuters

  • ALEX CORRETJA

    kariéra: 1991-2005
    nejvýš na žebříčku: 2.
    tituly z ATP: 17
    finále grandslamu: 2
    semifinále grandslamu: 1
    bilance na grandslamech: 61:37

    Tělem i duší antukář. To byl během své aktivní kariéry dnes dvaačtyřicetiletý Alex Corretja. Není proto překvapením, že svá dvě grandslamová finále si zahrál na French Open. O titul bojoval v letech 1998 a 2001.

    V prvním případě mu zkazil radost krajan Carlos Moya, ve druhém o tři roky později brazilská superstar Gustavo Kuerten. Do semifinále na turnajích velké čtyřky se Corretja probil jednou a jak jinak než na své milované antuce v Paříži. V roce 2002 mu cestu do boje o titul nekompromisně uzavřel obět krajan Albert Costa.

    A další smůla španělského tenisty. Na pomyslný trůn nedosáhl ani pokud jde o žebříčkové postavení. Druhého února roku 1999 mu patřila druhá příčka.

    Český kouč Jaroslav Navrátil si potřásá rukou se španělským kapitánem Alexem Corretjou (archivnífoto)Foto Pavel Mazáč (Sport)

  • DAVID FERRER

    kariéra: 2000-?
    nejvýš na žebříčku: 3.
    tituly z ATP: 26
    finále grandslamu: 1
    semifinále grandslamu: 5
    bilance na grandslamech: 137:52

    Nezničitelný španělský bojovník David Ferrer má podobnou smůlu jako Tomáš Berdych, Jo-Wilfried Tsonga a další tenisté současnosti. Narodil se totiž do éry Djokoviče, Federera a spol. a to se neodpouští. O titul na grandslamu si stejně jako český tenista zahrál jen jednou a to v roce 2013 na své oblíbené antuce v Paříži.

    Ve finále však potkal Rafaela Nadala a dál už to znáte. Na rozdíl od krajana Corretji Ferrer své největší soupeře trápil na grandslamech i mimo French Open. Dvakrát byl v semifinále v Melbourne, jednou na US Open a na Roland Garros.

    O postup do čtvrtfinále letošního French Open bude shodou okolností bojovat s Tomášem Berdychem.

    David FerrerFoto Reuters

  • TODD MARTIN

    kariéra: 1990-2004
    nejvýš na žebříčku: 4.
    tituly z ATP: 8
    finále grandslamu: 2
    semifinále grandslamu: 4
    bilance na grandslamech: 102:48

    Bývalý čtvrtý hráč světa a tenista s dělovým servisem Todd Martin se do finále grandslamu dostal dvakrát a nepřekvapí, že to bylo v roce 1994 na Australian Open a o pět let později na domácím Flashing Meadows.

    Zatímco před dvaadvaceti lety neměl tehdy třiadvacetiletý Martin proti Samprasovi moc šancí, o pět let později už byl hodně blízko. Na US Open dodlehl v pětisetové bitvě dalšímu krajanovi André Agassimu.

    Todd MartinFoto profimedia.cz

  • MILOSLAV MEČÍŘ

    kariéra: 1982-1990
    nejvýš na žebříčku: 4.
    tituly z ATP: 11
    finále grandslamu: 2
    semifinále grandslamu: 2
    bilance na grandslamech: 20:23

    Nebýt problémů se zády, mohla se ve sbírce Miloslava Mečíře už dávno vyhřívat grandslamová trofej. Rodák ze slovenských Bojnic, odkud mimo jiné pochází i manželka Rogera Federera Mirka, si o grandslamový titul zahrál dvakrát, pokaždé však neúspěšně.

    První pokus přišel pro dvaadvacetiletého Čechoslováka v roce 1986 na US Open, proti mašině v podobě Ivana Lendla však neměl žádnou šanci a padl hladce ve třech setech.

    Prakticky úplně stejně to dopadlo o tři roky později ve finále Australian Open. Opět Lendl a opět jasná záležitost. Ostravský rodák přenechal v té době stále ještě krajanovi pouhých šest gamů.

    Hřát Miloslava Mečíře tak může zlaté medaile z olympiády ze Soulu z roku 1988, ale i slova Matse Wilandera, který Mečíře označil spolu s Berdychem  za nejlepšího hráče bez grandslamového titulu.

    Wilander se zdraví s Milošem Mečířem.Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • DAVID NALBANDIAN

    kariéra: 2000-2013
    nejvýš na žebříčku: 3.
    tituly z ATP: 11
    finále grandslamu: 1
    semifinále grandslamu: 4
    bilance na grandslamech: 86:36

    Jen jednu šanci na zisk grandslamového titulu dostal argentinský tenista David Nalbandian. V roce 2002 vyzval nevyzpytatelný hráč ve finále Lleytona Hewitta, na jakýkoliv úspěch však mohl zapomenout. Australanovi podlehl jasně 1:6, 3:6 a 2:6. Další šance už nepřišla.

    Nalbandian se probil mezi poslední čtyři na všech turnajích a to celkem čtyřikrát. Emotivní tenista, který několikrát "proslul" svými vzteklými výstupy na kurtu, ukončil kariéru v roce 2013.

    David NalbandianFoto profimedia.cz

  • TOM OKKER



    kariéra: 1964-1981
    nejvýš na žebříčku: 3.
    tituly z ATP: 26
    finále grandslamu: 1
    semifinále grandslamu: 4
    bilance na grandslamech: 88:39

    Prakticky stejnou kariérou (pokud jde o výsledky na grandslamech) jako David Nalbandian se může pochlubit nizozemský tenista Tom Samuel Okker. Také on si zahrál jednou o grandslamový titul, čtyřikrát se probil do semifinále každého z  turnajů velké čtyřky a na žebříčku se dostal na maximálně třetí místo.

    Jeho jediná šance na zisk titulu z turnajů velké čtyřky přišla na US Open v roce 1968, tam ale v obrovské pětisetové bitvě nestačil na domácí legendu Artura Asheho.

    Tom OkkerFoto profimedia.cz

  • MARK PHILLIPOUSSIS

    kariéra: 1994-2006
    nejvýš na žebříčku: 8.
    tituly z ATP: 11
    finále grandslamu: 2
    semifinále grandslamu: 0
    bilance na grandslamech: 69:38

    Dokázal vypálit podání letící rychlostí 230 kilometrů v hodině, a proto šel z něj strach především na betonech a rychlých površích. Australský tenista Mark Philippoussis se do závěrečného boje o grandslamový vavřín prokousal dvakrát.

    Finále US Open si zahrál v roce 1998, když nestačil na krajana Patricka Raftera ve Wimbledonu o pět let později ztroskotal na Rogeru Federerovi. Na antukovém povrchu už tenista s řecko-italskými kořeny zdaleka tak nebezpečný nebyl. Na French Open bylo jeho maximem čtvrté kolo.

    Mark PhillipoussisFoto profimedia.cz

  • CEDRIC PIOLINE



    kariéra: 1989-2002
    nejvýš na žebříčku: 5.
    tituly z ATP: 5
    finále grandslamu: 2
    semifinále grandslamu: 2
    bilance na grandslamech: 76:47

    Čtrnáct grandslamových titulů získal během své veleúspěšné kariéry Pete Sampras. Dvakrát podával po vítězném boji ruku Francouzi Cedricu Piolinovi. Stalo se v letech 1993 na US Open a 1997 ve Wimbledonu. Pokaždé se jednalo o pohodové třísetové vítězství.

    Přesto se Cedric Pioline zapsal do historie francouzského tenisu, když řadu let byl jasnou jedničkou své země. Francii navíc dovedl v letech 1996 a 2001 k daviscupovému triumfu.

    Cedric PiolineFoto profimedia.cz

  • JO-WILFRIED TSONGA

    kariéra: 2004-?
    nejvýš na žebříčku: 5.
    tituly z ATP: 12
    finále grandslamu: 1
    semifinále grandslamu: 5
    bilance na grandslamech: 100:33

    Po Berdychovi a Ferrerovi další z "nešťastníků", kteří by si mohli naříkat na fakt, že hrají asi v nejkvalitnější éře v historii tenisu. Jinak by se totiž i jednatřicetiletý Jo-Wilfried Tsonga už dost možná kochal z pohledu na pohár za grandslamové vítězství. Zatím dostal možnost bojovat o metu nejvyšší jen jednou v roce 2008 ve finále Australian Open. Jenže v cestě stál Djokovič...

    Hned pětkrát si zahrál semifinále, jediný turnaj, kde se mezi nejlepší čtyři nedostal, je US Open. Vzhledem k pokročilému tenisovému věku má stejně jako Tomáš Berdych a David Ferrer jednu z posledních šancí zaútočit na slavný pohár. Nejbližší šanci dostane ve Wimbledonu.

    Jo-Wilfried Tsonga se raduje po osmifinálovém triumfu nad Tomášem BerdychemFoto Reuters


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud