Jan Jaroch
30. října 2011 • 05:00

Bravo! „Bum Bum Petra“ se sápe v Istanbulu po titulu

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už jen jedna výhra a Petra Kvitová korunuje sezonu snů titulem z Turnaje mistryň. Istanbulské finále si včera vysloužila dalším z řady heroických výkonů, když otočila utkání se svalnatou Australankou Sam Stosurovou (5:7, 6:3, 6:3). Poslední překážkou za stříbrným pohárem je dnes (od 16.00, PP Eurosport) hekající Běloruska Victoria Azarenková.



Tu už Kvitová letos dvakrát porazila. Česko se tak po 14 letech může dočkat historicky třetí vítězky Masters. Pokud se jí „Bum Bum Petra“ stane, usedne definitivně i na druhé místo žebříčku.

Martina Navrátilová s Janou Novotnou seděly ve Wimbledonu v královské lóži a tleskaly Petře Kvitové za to, že se přidala do jejich společnosti a jako třetí rodilá Češka získala nejcennější klenot z All England Clubu. Dnes se jedenadvacetiletá dívka může k legendám připoutat ještě pevněji. Pokud vyhraje Turnaj mistryň, bude znovu po Navrátilové s Novotnou teprve třetí Češkou, jíž se to povedlo. Tenhle příběh je přesně podle motta tureckého podniku „Bir efsane Yazilacak“, tedy „Zrodí se legenda“.

SROVNÁNÍ FINALISTEK
Kvitová Azarenková
21 věk 22
183 cm výška 180 cm
70 kg váha 60 kg
3. na žebříčku 4.
57:13 letošní bilance 55:16
5 letošní tituly 3
3 vzájemná bilance 2

Turečtí fandové si mladou Češku rychle oblíbili. V hledišti Sinan Erdem arény má podporu, skandují její jméno. Oceňují její tah na branku a lví bojovnost, kterou v posledních zápasech předvedla.

Výkřiky „pojď“ se v sobotu znovu ozývaly tureckým sportovním dómem, když Kvitová obracela zápas se Stosurovou, světovou sedmičkou. Výborně rozehraný první set jí ze stavu 4:3 a 40:0 protekl pod rukama a favoritka zápasu byla dole – 5:7. „Tohle tady byla rozhodně nejtěžší výhra. Petra hrozně chtěla, ale uvolněnost jí někdy chyběla,“ uznal trenér David Kotyza.

Herní krizi česká tenistka definitivně přemohla za stavu 4:3 ve druhé sadě. „To spustila takový hurikán, že Samantha nemohla skoro nic dělat,“ vyzdvihl kouč šňůru sedmi vyhraných gamů v řadě, díky níž zavřela prostřední sadu a odskočila do trháku 5:0 v rozhodujícím setu.

Česká lvice znovu demonstrovala, jak univerzální hráčkou je. Dokáže tlačit od základní čáry, rovněž si ale dovede chodit pro body na síť. Se Stosurovou tuto taktiku vytáhla mnohokrát a ve velkém množství případů výměny vyhrávala. „Někdy Peťa dostávala fiftýny za odvahu, protože náběhy nebyly ideální. Ale šla tam, i když byla nervózní, což je ohromný vklad. Ostatní holky nejsou zvyklé, že se soupeřka tlačí k síti tak často,“ chválil trenér Kotyza.

„Dnes mě porazila tenistka, která zahrála skutečně výborně. Na kurtu jsem předvedla vše, co umím. Byl to výborný zápas. Porážka se pak přijímá líp,“ smekla před výkonem Kvitové sedmadvacetiletá Stosurová, jež prohrála i třetí vzájemný souboj, vůbec poprvé však na české tenistce získala alespoň set.

Kvitová na Turnaji mistryň debutuje a dnes bude hrát také proti historii. Masters se podařilo na první pokus vyhrát pouze dvěma tenistkám – Sereně Williamsové a Marii Šarapovové. Aby je napodobila, musí přetlačit starou známou sokyni – Victorii Azarenkovou. S ní má pozitivní bilanci 3:2. V poslední třech duelech ji porazila, naposledy ve wimbledonském semifinále. A navíc Kvitová finálové zápasy umí – z osmi jich vyhrála šest.

„Tahle statistika o něčem svědčí. Je to znak velkého hráče, i když ještě třeba není dokonalý,“ ví kouč Kotyza. „Dobře o ní vím,“ usmála se potutelně česká tenistka.

Finálové vyvrcholení je očekávané. Kvitová vyhrála v posledních týdnech turnaj v Linci, Azarenková přiletěla do Istanbulu jako čerstvá vítězka z Lucemburku. Obě na Turnaji mistryň po celý týden zářily, utkají se skutečně nejlepší tenistky Masters.

Petra Kvitová se raduje z postupu do finále Turnaje mistryň
Petra Kvitová se raduje z postupu do finále Turnaje mistryň


Kvitová má v zádech wimbledonský titul a vědomí, že velké zápasy umí. To se o Azarenkové říci nedá. Jen jedinkrát v životě se prokousala do grandslamového semifinále. Je o ní známé, že v nejdůležitějších chvílích není stoprocentní.

„V důležitých utkáních na grandslamech s favoritkami zatím moc nezvládala a ani na Masters nikdy předtím extra neexcelovala. Petře se s ní hraje celkem dobře, protože Azarenková nehraje moc pestře a na to, jak u tenisu heká, tak tempo hry vypadá z dálky větší, než ve skutečnosti je. Dá se s ní velice dobře hrát,“ myslel si před turnajem kouč Kotyza.

Všechny trumfy drží „Bum Bum Petra“. Dobuď Istanbul, přejí si všichni!

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud