13. prosince 2011 • 12:44

Kvitová je Tenistkou roku podle ITF, cenu mají i další dva Češi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Wimbledonská vítězka Petra Kvitová byla dnes vyhlášena Tenistkou roku podle mezinárodní federace ITF. Ocenění získali i další dva Češi - Květa Peschkeová vytvořila nejlepší deblový pár se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou a Jiří Veselý je nejlepším juniorem. Tenistou roku byl vyhlášen Srb Novak Djokovič.



JJednadvacetiletá Kvitová během životní sezony vyhrála šest turnajů včetně Wimbledonu a závěrečného Turnaje mistryň v Istanbulu a rok zakončila jako druhá hráčka světového žebříčku.

Cenu od ITF získala ve dvouhře jako první Češka po triumfu Ivana Lendla v roce 1990. V kategorii žen navázala z českých rodaček na Martinu Navrátilovou, která ale cenu šestkrát dostala jako Američanka.

"Tuto cenu si budu opečovávat, je to třešnička na závěr nádherného roku, kdy jsem vyhrála Wimbledon, WTA Championships a spolu s českým týmem i Fed Cup. Byl to rok snů a něco, na co nikdy nezapomenu," citovala Kvitovou stránka mezinárodní federace.

Kvitová na trůnu vystřídala loňskou šampionku Dánku Caroline Wozniackou a ocenění od ITF se dočkala poprvé stejně jako Peschkeová nebo Veselý. Všichni laureáti převezmou ceny na tradiční slavnostní večeři 5. června v Paříži během grandslamového turnaje Roland Garros.

Kvitová se už stala nejlepší tenistkou roku podle organizace WTA a je největší favoritkou ankety Sportovec roku ČR, jejíž výsledky budou vyhlášeny 21. prosince. Navíc je v širším okruhu 12 žen, z nichž šestice bude nominována na ocenění Laureus, jež bývá označováno za sportovního "Oscara".

Peschkeová se Srebotnikovou vytvořily letos nejúspěšnější deblový pár s šesti tituly. Společně ovládly mimo jiné také slavný Wimbledon. Česká deblistka získala v nedávném fedcupovém finále v Rusku rozhodující bod a v 36 letech následně ukončila reprezentační kariéru.

"Jsem nadšená a pyšná, že jsme tuhle cenu obdržely. Máme za sebou báječný rok, dosáhly jsme s Katarinou všeho, o čem se dá snít. Vedle Wimbledonu jsme byly i světovými jedničkami," řekla Peschkeová.

Osmnáctiletý Veselý zakončil rok v čele světového žebříčku juniorů. V lednu na Australian Open vyhrál dvouhru i čtyřhru, na US Open se dostal do finále singlu a ve Wimbledonu sahal po deblové trofeji. Celkem během sezony posbíral tři trofeje ve dvouhře.

Petra Kvitová s Radkem Štěpánkem
Petra Kvitová s Radkem Štěpánkem

"Tahle cena je pro mě velkou motivací. Musím dál tvrdě pracovat, abych to potvrdil," řekl Veselý, který stejně jako Kvitová navázal na Lendla; ten byl dosud jako jediný český tenista nejlepším juniorem ITF v roce 1978.

Djokovič mezi muži neměl letos konkurenci. Čtyřiadvacetiletý Srb na začátku roku držel sérii 43 vítězných zápasů a posbíral trofeje na grandslamech v Austrálii, Wimbledonu i na US Open. Celkem vyhrál deset turnajů a rok zakončil s bilancí 70 vítězství a jen šesti porážek.

Vítězstvím v anketě ITF ukončil Djokovič dlouholeté kralování Švýcara Rogera Federera nebo Španěla Rafaela Nadala, kteří od roku 2003 na trůn nikoho jiného nepustili.

Nejlepší dvojici ve čtyřhře vytvořila americká dvojčata Bob a Mike Bryanovi, kteří jsou mistry světa podle ITF už poosmé během devíti let. Od ledna kralovali dalším osmi turnajům a s celkovým počtem 75 turnajových prvenství stanovili nový rekord.

Anketa ITF za rok 2011:

Hráčka roku: Kvitová.
Hráč roku: Djokovič (Srb.).
Deblový pár roku - ženy: Peschkeová, Srebotniková (Slovin.).
Deblový pár roku - muži: B. Bryan, M. Bryan (USA).
Juniorka roku: Chromačovová (Rus.).
Junior roku: Veselý.
Tenisté na vozíku: Vergeerová, Scheffers (oba Niz.).

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud