Jan Jaroch
28. února 2012 • 11:44

Oslabená Kvitová začíná s tréninkem. Post jedničky se vzdaluje

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bolest achilovky i kolena, pak týden na antibiotikách. Vlna zdravotních trablů zkomplikovala Petře Kvitové období, v němž chtěla pilovat rozkolísanou tenisovou formu. Když včera v Prostějově začala na hodinku s opatrným tréninkem, prvním po deseti dnech, rychle se zadýchávala. Před velkými americkými turnaji v Indian Wells a Miami tak musí zase pracně nahodit motor. A myšlenky, že by mohla v příštích týdnech atakovat první místo světa, se tak vzdalují realitě.



I David Kotyza, kouč Kvitové, ještě kašle. Na tým třetí tenistky světa sedala v posledních dnech jedna svízel za druhou.

„Dá se říct, že od Fed Cupu jsme skoro nic nemohli dělat,“ vrací se trenér k víkendu v Německu, jenž už je starý přes tři týdny.

Kvitová ve Stuttgartu dvakrát vybojovala zápas ve třech setech, po fedcupovém víkendu si však povzdechla.

„Nehraju, jak bych si představovala, hodně kazím. Zápasy vyhrávám tím, že mám dobrou psychiku, bojuji, mám už i zkušenosti. Ale takhle to asi dlouho nevydrží.“

V pauze hodlala tenhle trend otočit a zabednit se v prostějovské tenisové hale. Jenže nemohla. Nejdřív se jí vrátil zánět achilovky, jenž už během Vánoc hodně narušil přípravu na novou sezonu, ozvala se i bolest kolena.

PŘEDBĚŽNÝ PETRY PROGRAM KVITOVÉ
7. 3. INDIAN WELLS beton 2. kolo
20. 3. MIAMI beton 3. kolo
21. 4. SEMIFINÁLE FC hala -
23. 4. STUTTGART antuka nestartovala
5. 5. MADRID antuka vítězství
14. 5. ŘÍM antuka nestartovala
27. 5. FRENCH OPEN antuka 4. kolo
18. 6. EASTBOURNE tráva finále
25. 6. WIMBLEDON tráva vítězství
28. 7. OH LONDÝN
tráva -

„Achilovka se vlekla celou Austrálií a dál, na Fed Cupu jsme se dohodli, že ji už musí dát dohromady. Pak se zase ozvalo koleno. Jeden den se vzbudila a bolelo ji, to byl takový přídavek k předešlým problémům,“ chmuří se Kotyza.

Kvitová se odhlásila z turnaje v Dauhá a následně i z Dubaje. „Tam jsme se víceméně chtěli jet spíš ukázat. Ale tím, že dostala virózu a antibiotika, bylo všechno pryč,“ popisuje kouč Kotyza.

Minulý týden proležela jednadvacetiletá tenistka téměř celý v posteli. „Měla horečky, steklo jí to na průdušky, týden brala penicilin,“ odhaluje kouč.

Až včera po týden a půl dlouhé pauze opět vzala raketu do ruky. „Peťa ještě kašle a smrká, začínáme pomalu. Hráli jsme jen hodinu s přestávkama, k tomu lehkou kondici. Údery nezapomněla, ale kondiční defi cit je poměrně velký.“

Tým Kvitové upírá naděje do kalifornské pouště. Přesněji řečeno do Indian Wells, kde čeká v první půlce března tenistku návrat na túru.

Na místním obřím turnaji sice nikdy nedošla dál než do 3. kola, příjemné teploty přes 20 stupňů ale slibují ideální tréninkové podmínky i to, že by se měla definitivně zbavit posledních zbytků virózy.

„Odlétáme tam v neděli, Peťa bude předsazená a začne až v pátek nebo v sobotu. Budeme tam mít ještě čtyři pět dní na trénink. A bez ohledu na výsledek tam zůstaneme až do 19. března,“ plánuje Kotyza.

Až pak se tenistka přesune do Miami, kde je na rozdíl od Kalifornie velká vlhkost, jež vadí jejímu astmatu.

Focení před duelem Petry Kvitové s Němkou Lisickou
Focení před duelem Petry Kvitové s Němkou Lisickou

„Indian Wells jí vyhovuje klimaticky. Letí s námi i Jožka (Ivanko -kondiční trenér). Budeme mít čtrnáct dní, skoro tři týdny na práci. Věřím, že to bude dobrý. Koleno i achilovka jsou již v pořádku,“ prohlásil optimisticky Kotyza.

Kvitová má v sezoně včetně exhibičního Hopman Cupu bilanci 13 výher a 2 porážky. Ty přišly s členkami top 5 žebříčku. V Indian Wells obhajuje z loňska jen 2. kolo, v Miami třetí.

Bodový tlak na ni tedy nebude. Hned po americké štaci je v plánu kondiční soustředění v Turecku, z něhož by měla žít v nejdůležitější části sezony. Ta nastane od půlky dubna a semifinále Fed Cupu doma v Ostravě proti Itálii a skončí po olympijských hrách v Londýně.

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud