Pavel Novotný
1. srpna 2017 • 04:20

Siniaková je poloviční Ruska: Proto jsem bojovnice. Obdivuji Šarapovovou

Vstoupit do diskuse
0
  • Kateřina Siniaková předvedla ve finále výborný výkonKateřina Siniaková předvedla ve finále výborný výkonFOTO: Reuters

    Fantastický týden má za sebou Kateřina Siniaková. Ve švédském Bastadu si připsala svůj druhý triumf kariéry, když ve finále vzala naděje bývalé světové jedničce Caroline Wozniacké. Parádní výkony ji katapultovaly na 39. místo světa, pouhé tři příčky od jejího životního maxima. Rodačka z Hradce Králové se pro web wtatennis.com rozpovídala i o své kariéře i jiných než čistě tenisových tématech.

  • Plavání, volejbal nebo tenis?

    "V počátku jsem se rozhodovala, jestli budu dělat tenis, volejbal nebo plavání. Byla jsem opravdu mladá, bylo mi šest sedm let a plavání jsem se hodně věnovala. Ale nikdy to nepřerostlo do vážnější roviny. Rodiče chtěli, abych byla v dobré kondici a to byl také jeden z důvodů, proč jsem plavala.

    Volejbal jsem zase zkoušela, protože oba moji rodiče ho hrávali. Ale také jsem se mu nikdy nevěnovala zcela vážně. Máma a táta mi pak řekli, ať se rozhodnu mezi plaváním a tenisem, vybrala jsem si tenis. A nelituji.

    Plavání je také skvělý sport, ale tenis je lepší, protože hra je pokaždé jiná, můžete reagovat na vývoj utkání, udělat nějaké změny. Plavání je pořád stejné. Pokud na začátku uděláte něco špatně, už to nemáte šanci zvrátit.

    V tenise to tak není. Chyby v utkání máte čas napravit. Navíc turnaje se hrají každý týden, když neuspějete na jednom, na dalším to může být jinak. V jiných sportech se třeba chystáte na světový šampionát a tam na chyby není místo. Pokud je uděláte, už to nenapravíte."

    Kateřina Siniaková slaví triumf na turnaji v BastaduFoto Reuters

  • O tenisové kariéře

    "Začala jsem hrát tenis v době, kdy mi bylo pět nebo šest let. Moji rodiče chtěli, abych dělala  nějaký sport a tenis jim připadal vhodný. Oni během svých studijních let hráli volejbal a zkoušeli i další sporty. Žádný sice na profesionální úrovni, ale mají sport v krvi. A já také. Proto jsem začala s tenisem.

    Definitivně jsem se rozhodla, když jsem začala chodit do školy. V té době mě tenis zcela pohltil. Věnovala jsem se již jen jemu. Jsem ráda, že jsem se tak rozhodla.

    Jak šel čas, začala jsem hrát lépe a lépe. Ve dvanácti jsem byla jedničkou ve své věkové kategorii v České republice. V ten moment jsem se rozhodla, že se stanu profesionálkou. Můj sen byl vždycky být nejlepší na světě, věřím, že se mi to může podařit."

    Kateřina Siniaková měla slzy v očíchFoto Reuters

  • Zlom v kariéře a idol Šarapovová

    "Klíčovým okamžikem pro mě byl turnaj v Miláně, který jsem vyhrála. Po něm jsem se dostala mezi deset nejlepších juniorek a od té doby jsem si začala věřit víc a víc. Nikdy se mi sice na juniorských grandslamech kromě jednoho finále na Australian Open moc nedařilo, ale když jsem byla v top 5 nejlepších juniorek světa, uvěřila jsem tomu, že můžu hrát s nejlepšími.

    V sedmnácti jsem si poprvé zahrála seniorský turnaj ITF, dostala jsem divokou kartu na turnaj v Miami do kvalifikace. Podařilo se mi postoupit do hlavní soutěže. Byl to pro mě obrovský  úspěch, protože potom jsem se mohla dostat na vyšší úroveň.

    V té době byla mým idolem Maria Šarapovová. Líbila se mi její hra, navíc jsem poloviční Ruska a to je asi také důvod, proč ji mám ráda. Vždycky byla výborná na kurtu i mimo něj."

  • O vztahu k Rusku

    "Můj táta je Rus, já se narodila v České republice a je pochopitelné, že lépe mluvím česky. Moji rodiče mě však naučili i rusky. Já ale moc ráda hraju za Česku ve Fed Cupu, máme spoustu skvělých hráček a v týmu se vždycky cítím výborně.

    Je však super, že umím rusky. Každý další jazyk, který znáte, vám pomůže. Navíc ruština je světový jazyk, mluví se s ním po celém světě. Musím také přiznat, že moje bojovnost a zarputilost je asi spíše z ruské strany od mého otce. Táta je také takový. Jsem také velmi emotivní a to si myslím je také spíše z genů mého táty."

    Kateřina Siniaková předvedla výborný výkonFoto Reuters

  • Volný čas i Taylor Swiftová

    "Nedá se říct, že bych měla nějakou hudbu, kterou bych preferovala. Ale když jsem byla mladší, hodně lidí mi říkalo, že vypadám jako Taylor Swiftová. Neznala jsem ji, a pořád jsem se ptala: ´Kdo to je?´ Pak jsem se to snažila zjistit sama a uvědomila jsem si, že se mi její hudba líbí. Později mi jednou moji přátelé řekli, že Swiftová přijede do Prahy a já jsem moc chtěla jít na její koncert.

    Od té doby, když se mě někdo zeptá na mého oblíbeného zpěváka či zpěvačku, vzpomenu si jako první na tuhle legrační historku a hned řeknu jméno Taylor Swiftové. Jinak mám ráda pop, ale i jiné žánry. Jde mi hlavně o to, abych písničce rozuměla, abych pochopila slova. Nemůžu říct, že se mi to vždycky povede. Někdy je těžké různým akcentům angličtiny rozumět, ale hudbu určitě miluji.

    Jinak volného času moc nemám. Hodně lidí si myslí, že to je jinak, že odehrajete zápas, jdete na trénink a máte klid. Ale tak to není. Pořád jsem na kurtu nebo v tělocvičně, to je celý můj život. Je potřeba se tenisu věnovat naplno a zůstat maximálně soustředěná. Jen díky tomu se stanete skvělým hráčem.

    A to zdaleka není všechno. Musíte myslet i na to, kdy si odpočinout, co jíst a tak dále. Dovoluji si říct, že o tom, jestli budete lepší tenistkou než ta druhá, se nerozhoduje na kurtu, ale mimo něj.

    Ale když už mám čas, ráda se setkávám se svými přáteli a rodinou. Mám mladšího bratra, je mu čtrnáct a také hraje výborně tenis.

    Ale když jste profesionální hráč, je velmi těžká najít si ty pravé přátelé. Musíte si všechno dobře naplánovat. Na turnajích je čas tak na večeři, krátkou procházku a víc už to nejde. Chybí vám pak síla."

    KATEŘINA SINIAKOVÁ
    narozena: 10.5. 1996
    na žebříčku: 39. (nejvýše: 36.)
    výška/váha: 174 cm/69 kg
    hraje rukou: pravou
    vyhraných turnajů: 2
    letošní bilance: 20-15
    prize money: 1 890 000 dolarů

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud