Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plíšková vystřelila jako raketa, trumfuje Kvitovou: Královnou jsem já!

Autor: as

Až »město, které nikdy nespí«, dalo na tu otázku jasnou odpověď. Českou tenisovou královnou je Karolína Plíšková (24), která z trůnu sesadila Petru Kvitovou (26) a už je ve finále US Open. V čem je lepší než její česká parťačka?

Žádné odevzdané vzdychání, udržovací pinkání na jistotu, dvoumetrové auty. Naopak oheň v očích, odvážné rány i v kritických chvílích, sebevědomí. Čeští fanoušci mají novou tenisovou hrdinku. Pozici Kvitové přebírá Plíšková ! „Je to nádhera, užívám si to,“ jásá nad svojí newyorskou jízdou.

Finále US Open Plíšková - Kerberová sledujte ONLINE zde »

Zapomenutá zika

Je to jen pár týdnů, co byly jejich role opačné. Zatímco Petra vydřela v Riu olympijský bronz a mluvilo se o jejím vzkříšení, Karolíně se fanoušci vysmívali za její dětinskou výmluvu na vir zika. Navíc se blížilo US Open a Plíšková přece na grandslamech vždy hoří...

A teď? Kvitová postupem do osmifinále zaujala, jízdou až do finále Plíšková se postarala o absolutní senzaci! Po triumfu v Cincinnati válí i v New Yorku, před semifinále se nebála ani slovutné Sereny Williams (2:0). Po turnaji bude nejhůře světovou šestkou, Kvitová zůstane na žebříčku až šestnáctá. Výrazný rozdíl!

Kvitová: Zmáčknu se!

„Kája hraje super, určitě si zaslouží být českou jedničkou. Možná mě to nakopne. V příští sezoně to budu chtít opět zmáčknout,“ slíbila se smíchem Kvitová, že své fedcupové parťačce půjde po krku.

Pořád má v kapse jeden trumf: v obou vzájemných soubojích ji porazila. Takže až přímá výhra nad tuzemskou rivalkou může dát Plíškové do rukou definitivní razítko: Jsem lepší!

Karolína Plíšková dokázala postoupit do finále US Open
Karolína Plíšková dokázala postoupit do finále US Open

Největší výhody Plíškové oproti Kvitové

Psychika
Nebojácná dračice z Fulneku je tak trochu minulostí, Kvitové se ve vypjatých chvílích až příliš často roztřese ruka. Plíšková momentálně zvládá tlak lépe, nenechá se tolik otrávit.
Servis

Parádní disciplína obou, stojí na něm jejich hra. Ten Petřin levácký jako by se soupeřky už naučily číst, rány Karolíny a zejména její úspěšnost na podání jsou větší zbraní.
Zázemí

Má-li být projev na kurtu odrazem pohody v soukromí, není co řešit. Kvitová je nyní bez trenéra i bez přítele, Plíšková věří kouči Vaňkovi a je po uši zamilovaná do sporťáka Hrdličky .
Hlad

Jedna nic velkého ještě nevyhrála (vyjma Fed Cupu) a na velkých akcích opakovaně selhávala, druhá dvakrát ovládla Wimbledon. Rozdíl v motivaci je tím pádem patrný.
Vytíženost

Tenis milují obě, ale... Plíšková by hrála od rána do večera, mívá za rok nejvíc odehraných turnajů ze všech hráček. Věčné pauzy Kvitové (hlavně zdravotní) jsou již folklórem.

Plíšková vs. Kvitová

24 Věk 26
Louny Narozena Bílovec
Monako Bydliště Monako
186 Výška 182
72 Váha 70
Pravačka Hraje Levačka
6 Virtuální žebříček 16
38:16 Bilance 2016 29:19
2 Triumfy 2016 0
6 Triumfy celkem 17
58 mil. Výdělek 2016 (Kč) 22 mil.
129 mil. Výdělek celkem (Kč) 512 mil.