Miroslav Horák
Premium
21. června 2022 • 14:07

Hrachovina o KHL: Děláme z hráčů zločince. Nefér, jdou jen hrát hokej

Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to hodně živé a pořádně palčivé téma. Podpisy hráčů do KHL ve chvíli, kdy Rusové pokračují v invazi na Ukrajině, a nic nenasvědčuje ukončení válečných bojů. Desítky evropských hokejistů neskrývají úlevu, že se z Ruska dostaly domů, včetně hromady Čechů. Ale jsou i tací, co podnikají opačnou cestu. Šílenci? Barbaři? „Mrzí mě, jak jsou ti kluci zleva zprava lynčovaní. Vždyť nic neudělali, jen jdou hrát hokej,“ diví se brankář Dominik Hrachovina, jenž v KHL v minulosti působil.



Každý nový úpis hráče mimo ruskou národnost do KHL vzbuzuje obrovskou pozornost. Internetoví diskutéři jsou v pozoru, na sociálních sítích se to hemží tvrdými odsudky typu, že hokejisté mají na rukách či hokejkách krev mrtvých. „Přijde mi nefér šlapat po někom, kdo je v něčem nevinně, a v tomto případě v hokejistech vidět pomalu vrahy. Nemám žádný důvod stranit Rusům, ale nelíbí se mi, že nemohou hrát na mistrovství světa. Komu co zlého udělali?“ ptá se gólman budějovického Motoru, jenž v řadě zásadních společenských témat odmítá mainstreamový názor. Respektive má proti nim výhrady.

Vy se nepozastavujete nad tím, když některý z hráčů odchází do Ruska?
„Nelíbí se mi, že každý takový hráč je většinou veřejnosti okamžitě odsouzen a označen za barbara. Žádný normální člověk nemůže souhlasit s vpádem ruských vojsk na Ukrajinu a těžko schválí, co se tam děje. Je to hrůza a i já doufám, že válka co nejdřív skončí. Na druhou stranu se nedokážu smířit s urážkami lidí, kteří odcházejí do Ruska pracovat. V tomto případě jde o sportovce, o hokejisty. Mají své rodiny, svůj život, nikomu nic zlého neudělali, jen jdou za živobytím. Ale lidi z nich dělají zločince. Pro mě nepochopitelné a nepřijatelné.“

Za sebe říkám, ať hráči jdou, pokud jim to za to stojí, jen by si měli rozmyslet případné následky. Jak to vidíte vy?
„Já to považuju za křivdu. Vždycky a ve všem mi vadí, pokud na někoho dopadá něco, za co nemůže. A i tohle je ten případ. Nikdo z hráčů nemá nic společného s konáním a chováním vrcholných představitelů států. Je v tom i kus pokrytectví.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
25
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud