Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Obavy o stav Schumachera se zvyšují: Kolik stojí den na přístrojích?

Autor: om

Od nehody Michaela Schumachera (45) uplynulo 20 dnů. Naděje na jeho plné uzdravení se každým dalším dnem, kdy leží v umělém spánku, zmenšuje. Nezachrání ho ani stamiliony, které během kariéry ve formuli jedna vydělal. A kolik stojí jeden den na přístrojích?

Denní léčba a udržování pacienta na jednotce intenzivní péče stojí v průměru 56 tisíc korun. Schumacher má kolem sebe na pokoji přístroje za miliony. Například monitor, který hlídá jeho životní funkce, má cenu 1,5 milionu korun.

Takto to vypadá na pokoji Michaela Schumachera.Foto infografika Blesk

Bohužel to není záruka toho, že se jeho stav zlepší či že otevře oči. „Lékaři o jeho probuzení zatím neuvažují, což signalizuje velmi vážný stav,“ píše německý Bild. Množí se spekulace, že se neprobudí už nikdy.

„Léčba potvrvá dlouho – v řádu měsíců. Odpověď na otázku, zda bude v pořádku, se dá formulovat až po jeho probuzení,“ řekl Gary Harstein, jenž zná Schumachera z dob závodění, pracoval totiž v lékařském týmu seriálu F1.

Umělý spánek je v podstatě kóma uměle navozené lékaři a vyvolané anestetiky, které jsou podávány nitrožilně. Probouzení probíhá postupným snižováním dávek analgetik. Poškození mozku však může vést k tomu, že i pak setrvá v bezvědomí. Právě z toho panují největší obavy.

„Dlouhý umělý spánek může znamenat, že tam jsou komplikace,“ řekl magazínu Focus neurochirurg Andreas Ziegler. „Zdravotní stav Michaela Schumachera je zřejmě horší, než se doufalo,“ připojil Gereon Fink, profesor z Kolína.

Oficiální informace od ošetřujících lékařů žádné nové nejsou. A to obavy z nejhoršího jen zvyšuje.

Takto to vypadá na pokoji Michaela Schumachera.
Takto to vypadá na pokoji Michaela Schumachera.