Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krásná česká fotbalistka září: Fotila se s Váchou a porazila Doška

Autor: Michal Koštuřík

Navlékla černé podvazky, vzala do ruky sklenku se šampaňským a stala se vedle sparťana Lukáše Váchy ozdobou reprezentačního kalendáře FAČR pro letošní rok. To ale není její svět. Místo lodiček nosí Kristýna Janků (21) nejradši kopačky. Fotbal miluje – a umí ho! Jen se podívejte, jak levonohá opora 1. FC Slovácko v soutěži „břevínek“ smázla ligovou hvězdu Libora Doška. Z deseti pokusů trefila konstrukci třikrát, kanonýr jen jednou. „To jsem nečekala,“ divila se.

Sama na rovinu přiznává: „Dobrý trénink mi udělá větší radost než zvládnutá zkouška ve škole.“ Pro jednadvacetiletou Kristýnu Janků je fotbal smysl života, a když ho může zpopularizovat, jde do toho s vervou. Jako při focení kalendáře reprezentantů mužské i ženské kategorie. Pro měsíc duben propůjčila svou tvář a vyzývavě odhalené tělo. Po boku měla excentrického záložníka Lukáše Váchu ze Sparty.

Lukáš moc kombinuje

„Pan fotograf Tauber měl předlohu, kterou jsme převedli do fotbalového prostředí. Nevím, proč zrovna na mě vyšla ta nejodvážnější fotka,“ podotkla rozverně. S pózováním vedle svéráze Váchy neměla problém. Uznává ho za snahu o originalitu, není tuctový typ. „Ví se o něm i mimo hřiště, dokáže zaujmout. Třeba svou módní značkou. Je dobré zachovat si svůj styl, má hezké věci. Ale něco mi u něj přijde přehnané. Kdyby nekombinoval všechno dohromady, bylo by to lepší,“ poučila sparťanského středopolaře.

Oblíbenec je Ronaldo

Na snímku ale spolu ladí. „Celý kalendář vyšel super, byl skvělý nápad to spojit dohromady. I obsazení bylo dobré,“ zhodnotila velká obdivovatelka Cristiana Ronalda konečný výsledek, který našli její blízcí pod stromečkem. „Už mi zbyl jenom jeden,“ informovala. Když si ale může Janků vybrat, radši promlouvá fotbalovými zbraněmi. Nedávnou soutěž s kanonýrem Slovácka Liborem Doškem, kdo z deseti pokusů trefí víckrát břevno, naprosto nečekaně vyhrála. „Libor říkal, že na to moc není,“ usmála se černovlasá studentka třetího ročníku vysoké školy se zaměřením na ekonomiku, účetnictví a daně.

VIDEO: Podívejte se na její dovednostní souboj s Doškem

Na místo určení zacílila přesně třikrát a také její ostatní pokusy byly nadějné. Její mnohem slavnější protivník, člen Klubu ligových střelců, v dovednostní disciplíně selhal. „Bylo to dost narychlo, oni měli před zápasem,“ omlouvala výpadek jednoho z nejlepších útočníků Synot ligy. Ani ze svého výkonu nebyla levonohá hráčka nadšená. „Není to žádná sláva. Chtěla jsem se trefit aspoň pětkrát, to by bylo dobré. Na tréninku bych asi byla úspěšnější, při této akci jsem byla trošku nervózní. Ale na Libora to tentokrát stačilo, uznal porážku,“ vážila si cenného skalpu.

Dělá hlasatelku

Co na to sedmatřicetiletý kanonýr? Ocenil kvality vítězky a sám sebe poslal do důchodu. „Kristýna je lepší. Dostal jsem na frak, už bych měl fakt skončit,“ prohodil do kamery Došek, jenž na léto plánuje uzavření kariéry. „Mám co dohánět, ale za půl roku už toho moc nestihnu,“ dodal útočník, jenž napálil břevno až svou devátou ránou. „Myslím, že mě vyhrát nenechal,“ mínila Janků, kterou láká moderování sportovních akcí. První zkušenosti už sbírá. Když se na Slovácku hraje mezistátní zápas, informace v angličtině jdou do éteru právě z úst sympatické fotbalistky.

Záložník Sparty Lukáš Vácha vítá velkou konkurenci
Záložník Sparty Lukáš Vácha vítá velkou konkurenci