Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Miluje hokej, rád střílí, vzal si blonďatou krásku. Kdo je nový pilot Mercedesu Bottas?

Autor: ija

Vyučený automechanik, co toho moc nenamluví. Nadšený cyklista, obdivovatel Miky Häkkinena, hokejový fanoušek. A také šťastný muž, jehož zdobí jedna z nejkrásnějších žen, co se motají okolo jezdců. Stáj F1 Mercedes si vybrala Valtteriho Bottase (27) jako náhradu za mistra světa Nika Rosberga, který nečekaně ukončil kariéru. Jak se finský blonďák snese s trojnásobným šampionem Lewisem Hamiltonem? 

Vedení týmu Mercedes mělo po konci sezony pořádně zamotanou hlavu, když německý jezdec Nico Rosberg zčistajasna, jen pár dnů po zisku toužebně vyhlíženého prvního titulu mistra světa, všem zamával a zabalil kariéru. Ale trvalo to jen něco málo přes měsíc a nový jezdec mistrovského týmu je tady. Sedmadvacetiletý Valtteri Bottas. Stejně blonďatý, stejně rychlý a podobné nátury jako poloviční Fin Rosberg.

„Je to jeden z nejtalentovanějších mladých jezdců, v budoucnu se od něj dočkáme velkých věcí,“ řekl už před časem šéf Bottasovy bývalé stáje, Sir Frank Williams. Pro jeho tým odjel Bottas 77 závodů a devětkrát stál na pódiu. „Umím si představit, že Valtteri jednou vyhraje mistrovství světa,“ nechal se slyšet Bottasův klučičí idol a současný mentor, jeho krajan Mika Häkkinen. „Má všechno, co potřebuje pravý šampion,“ dodal mistr z let 1998 a 1999.

Jsem na něj pyšná

Bottasovou devízou je i jeho manželka, plavkyně Emilia. Jako patnáctiletá, pod dívčím jménem Pikkarainenová, startovala na olympiádě v Pekingu v závodě na 100 metrů motýlek. A loni v Riu byla součástí finské polohové štafety na 4x100 metrů. Po olympiádě pak přišla svatba, na které byli hosty nejen Häkkinen, ale i další bývalý finský pilot Heikki Kovalainen. Mladá paní Bottasová je přes své povinnosti profesionální sportovkyně častým hostem v paddocku závodů F1 a mezi manželkami a přítelkyněmi jezdců patří k nejkrásnějším. „Jsem na něj tak strašně pyšná,“ napsala na sociálních sítích, když vyšlo najevo, koho bere Mercedes.

Pilot F1Valtteri Bottas s manželkou Emilií.
Pilot F1Valtteri Bottas s manželkou Emilií.

Bottas je pravou součástí finské enklávy v táboře F1. Světlovlasý, málomluvný a rychlý. Ve volných chvílích vášnivě rád střílí, běhá a jezdí na kole a miluje hokej. Kariéru začal jako šestiletý v motokárách, později se vyučil automechanikem. Dnes je doma v milionářském Monaku, ale pochází z patnáctitisícového městečka Nastola, které leží v těsném sousedství známého finského zimního střediska Lahti. Dojem dělal už v juniorských sériích, v roce 2011 ovládl seriál GP3. To už byl testovacím jezdcem Williamsu ve formuli 1, o dva roky později už tam závodil.

A teď je součástí mistrovského Mercedesu.„Tohle je pro mě výjimečný den. Dlouho jsem snil o tom, že budu jezdit za takový tým. Tým šampionů,“ prohlásil Bottas. „Vítej v týmu, Valtteri,“ napsal mu budoucí kolega Lewis Hamilton na sociálních sítích.  

První mise

A co teď fanoušky nejvíc zajímá: Bude to mezi Hamiltonem a Bottasem časem jiskřit stejně, jako tomu bylo s Rosbergem? „Jsou každý jiný, ne tak jako Lewis a Nico, ale jsou. Lewis nosí srdce na dlani, je otevřený, dává najevo emoce. Valtteri je pravý opak. Je to Fin, trochu nesmělý a plachý. A my hodláme těžit z obou těchto typů,“ nechal se slyšet šéf Mercedsu Toto Wolff. „Moc toho nenamluví, ale je to pracant,“ tvrdí o Bottasovi šedá eminence Mercedesu Niki Lauda . „Znám ho už celé roky, do našeho týmu se skvěle hodí.“

Za Williams jezdil Bottas čtyři roky, nejvíc, co z toho vytěžil, však byla dvě druhá místa. Teď dostane do ruky mnohem lepší vůz. „Vítězství mi chybí. Tohle bude moje první mise,“ řekl jasně, po čem půjde.