Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čeští skokani kritizovali vlastní helmy. Nenadchla mě, přiznal Koudelka

Autor: Petr Žaloudek

PŘÍMO Z PCHJONGČCHANGU | Celou sezonu si na helmy stěžují. A ani speciální design pro olympiádu česlá, skokanům na lyžích, kteří už za sebou mají v Koreji kvalifikaci na středním můstku, nevoní.

„Nenadchnula mě. Čekal jsem víc,“ komentoval Roman Koudelka přilbu nabarvenou po vzoru Raškovky – čepice, jež je symbolem výpravy v Koreji a připomíná odkaz prvního českého olympijského šampiona Jiřího Rašky (†70).

„Kdyby to byl virtuální kulich, jako měl Raška, tak je zajímavá. Nebo kdyby tam byl český lev, tak je to víc motivující,“ míní Koudelka. „Čekal jsem víc českého ducha,“ doplnil další reprezentant Viktor Polášek .

Design neskáče

Lukáš Hlava , jehož Raška trénoval v juniorech, byl smířlivější. „Ač je design trochu jiný, než jsem čekal, důležitá je vzpomínka na člověka, který dokázal hodně velké věci, a ta pořád přetrvává. A to je fajn.“ 

Víc než nová podoba helmy každopádně skokanům vadí, že ochrana hlavy je konstrukčně stejná jako na začátku sezony. „Slíbilo se, že dostaneme na olympiádu jiné. Aspoň si nemusíme zvykat na nic nového,“ řekl Koudelka. „A design helmy neskáče. Je jedno, jestli je fialová, růžová nebo modrá. Důležité je, abych začal skákat.“

Alespoň v kvalifikaci mu to vyšlo, obsadil 24. místo a jde do sobotního závodu spolu s Poláškem, který na start proklouznul ze 47. příčky. Naopak zbývající dva čeští reprezentanti Vojtěch Štursa s Čestmírem Kožíškem zůstali mezi sedmičkou vyřazených.

Čeští skokani si znovu stěžují na své helmy
Čeští skokani si znovu stěžují na své helmy