Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česká tragédie pod lavinou. Čistá duše, vzpomíná parťačka na zasnoubenou cyklistku (†27)

Autor: nit

Tohle byla krutá rána osudu. Bývalá nadějná cyklistka Dagmar Labáková byla jednou z pěti obětí nedělní laviny, která se utrhla z horského masivu Dachstein. Bronzová medailistka z dráhového omnia na juniorském mistrovství Evropy 2010 přitom chystala svatbu. Pod lavinou s ní zůstal i její snoubenec.

„Můj přítel mě požádal o ruku na horách v Rakousku a bylo to vážně překvapení, protože jsem to nečekala. Od té doby jsme se vydali na společnou cestu, stejně jako na této fotce,“ oznámila Labáková v lednu všem radostnou novinu.

V neděli byla Labáková i se svým snoubencem Lukášem Radlem mezi pěti českými skialpinisty, na něž se v neděli ve výšce 2800 metrů na Dachsteinu utrhla masivní sněhová deska.

„Expedice Dachstein... Počasí dneska nic moc, tak jsme se vyškrábali jen na horskou chatu a zítra už vyleze oskar a budem pokračovat,“ hlásil Radl na Instagramu, než výprava vyrazila.

Místo, kde pětici Čechů v Rakousku pohřbila lavina (8. 3. 2020)
Místo, kde pětici Čechů v Rakousku pohřbila lavina (8. 3. 2020)

Labáková patřila kdysi k velkým talentům české cyklistiky. V roce 2010 skončila na juniorském mistrovství Evropy třetí v omniu a čtvrtá v silničním závodě, což jí vyneslo i ocenění v rámci ankety Král české cyklistiky.

Byla všestrannou cyklistkou, mistrovství republiky vyhrála na horských kolech, na dráze, silnici i v cyklokrosu.

Na sociálních sítích na ni zavzpomínala i bývalá profesionální cyklistka Martina Růžičková, která se zúčastnila olympijských her 2004 v Aténách. Na Facebook pověsila fotku ze společného tréninku.

„Tohle byla naše denní dávka, co jsme se spolu nahráli hokeje, tak čistou duši jakou měla Dáša Labáková, každý nemá... Děkujeme Ti za vše. Další moje sněžnice, až jednou půjdu, půjdu jen pro Tebe...“ vzkázala Růžičková své kamarádce.