Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sbohem, trenére! S Říhou (†61) se loučili Pešán či Reichel, ale i fanoušci

Autor: iSport.cz, rou, kal

Odešel moc brzy! Hokejová veřejnost, kamarádi i někdejší kolegové či svěřenci se v Pardubicích rozloučili s bývalým koučem národního týmu Milošem Říhou (†61), který nečekaně zemřel 1. září. Poklonit se jeho památce do obřadní síně pardubického krematoria dorazili mimo jiné Říhův nástupce Filip Pešán, reprezentační asistent a olympijský vítěz z Nagana Robert Reichel, pardubičtí hráči a funkcionáři Dušan Salfický, Tomáš Rolinek, Petr Sýkora, Jiří Vašíček, nebo podnikatel Vladimír Pitter. Své sbohem oblíbenému bouřlivákovi přišli dát ale i fanoušci místního Dynama či české reprezentace. Veřejné loučení bez obřadu doprovázely trenérovy oblíbené písničky.

„Odešel moc brzy,“ smutnil nad ztrátou bývalého kolegy Robert Reichel, který Miloši Říhovi dělal u reprezentace asistenta. „Těžko se to přijímá a vstřebává. Myslím, že každého člověka v republice, který má rád hokej, musela tahle zpráva zdrtit,“ měl jasno i bývalý gólman a současný sportovní šéf Pardubic Dušan Salfický.

Kytičku k Říhově vystavené rakvi donesl i Filip Pešán, který ho nahradil na střídačce hokejového nároďáku. Přes počáteční emoce se prý v poslední době hodně sblížili. „Společně jsme prodebatovali několik večerů. Je velká škoda, že nás opustil. Bohužel je to velká rána pro český hokej a samozřejmě i jeho rodinu,“ řekl Pešán.

Veřejné loučení s Milošem Říhou jsme sledovali ONLINE

14:45 Jako jedni z posledních se přišli s Milošem Říhou rozloučit bývalý hokejista a úspěšný trenér Josef Paleček, někdejší extraligový kanonýr Petr SýkoraTomáš Rolinek, kapitán mistrů světa z roku 2010, či bývalí hokejisté Jaroslav Kudrna a Tomáš Divíšek.

14:40 Krematorium se pomalu vylidňuje, veřejné loučení proběhlo bez obřadu, lidé se mohli poklonit Říhově památce u jeho rakve či položit květinu... 

14:35 „Myslím, že každého člověka v republice, který má rád hokej, musela tahle zpráva zdrtit. Takhle mladý člověk a skvělý trenér nás opustil... Těžko se to přijímá a vstřebává. Řekl bych, že každý, kdo Miloše v klubu zažil, ví, jaký byl člověk. Odešly s ním emoce, životní elán... Tak to prostě je,“ dostal ze sebe zdrcený Salfický.

Tomáš Rolinek a Petr Sýkora vzdávají hold Miloši Říhovi na veřejném rozloučení v Pardubicích...
Tomáš Rolinek a Petr Sýkora vzdávají hold Miloši Říhovi na veřejném rozloučení v Pardubicích...

14:22 Kytici k Říhově rakvi a poslední rozloučení přišel právě dát Dušan Salfický, bývalý gólman a současný sportovní šéf Pardubic.

14:18 Na pohřeb dorazil také český podnikatel Vladimír Pitter, který se nedávno ucházel o koupi pardubického Dynama, do kterého chtěl angažovat Říhu. Klub ale získal Petr Dědek.

14:15 S bývalým koučem národního týmu se přišel rozloučit i Robert Reichel, olympijský šampión z Nagana a Říhův asistent u nároďáku. „Odešel moc brzo,“ smutnil Reichel nad ztrátou bývalého kolegy.

14:10 Řada truchlících v sále se při pohledu na rakev a portréty Miloše Říhy neubránila slzám...

Sbohem, trenére! Odešel mladý člověk, hlesl Salfický. Smutnil i Pešán
Video se připravuje ...

14:05 Velký sál pardubického krematoria je již zaplněn truchlícími. Z reproduktorů zní Říhovy oblíbené písně, jako například Jako za mlada od kapely Olympic či Aj tak sme stále frajery od slovenského zpěváka Petera Nagyho.

14:02 Svému bývalému trenérovi přišel vzdát hold Jiří Vašíček, někdejší hráč Pardubic a pověstný bitkař.

14:00 „Byl to trenér, který byl svůj a dobře řídil národní tým. V poslední době jsme se hodně sblížili. Společně jsme prodebatovali několik večerů. Je velká škoda, že nás opustil. Bohužel je to velká rána pro český hokej a samozřejmě i jeho rodinu,“ řekl Pešán.

Filip Pešán dorazil na pohřeb Miloše Říhy do Pardubic...Foto Pavel Mazáč (Sport)

13:53 Svému předchůdci na lavičce národního týmu se přišel poklonit Filip Pešán, nynější trenér hokejové reprezentace a šéftrenér českého hokeje.

13:50 S kyticí bílých růží přišel na pohřeb Pavel Rohlík, bývalý šéf Pardubic. Poklonit se Říhově památce dorazil i parahokejista Tomáš Kvoch.

13:45 Hold zesnulému trenérovi přišli vzdát zástupci Zubrů Přerov, hokejového klubu z rodného města Miloše Říhy.

13:39 Do smuteční síně už prošel i kustod hokejové reprezentace Zdeněk Šmíd.

13:30 S bývalým kolegou se přišel rozloučit i Karel Mlejnek, Říhův asistent u nároďáku a současný kouč dvacítky. Na místě je také šéfka agentury BPA, Jana Obermajerová.

13:26 Začínají se scházet další a další lidé, dorazil už například Břetislav Kopřiva, který nedávno vedl Pardubice.

13:13 Před pardubickým krematoriem, které proslavil film Jurje Herze Spalovač mrtvol, se zatím schází novináři, ale už dorazili i první fanoušci či přátelé se smuteční květinou...

V ikonickém pardubickém krematoriu se hokejová veřejnost loučila už třeba se Zbyňkem Kusým...Foto Jaroslav Legner (Sport)

13:00 Rozloučení s Milošem Říhou pro širokou veřejnost se uskuteční ve středu 9. září od 14 do 15 hodin v pardubickém krematoriu.

„Vzhledem k veřejné známosti a významnosti Miloše Říhy, se rodina rozhodla udělat tzv. veřejné rozloučení pro všechny jeho přátele a bývalé kolegy z hokejového prostředí,“ vysvětloval Miloš Říha mladší.