Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Finanční úklid fotbalového šíbra! Jako přiznání: Berbr zaplatil!

Autor: om

Chtělo by se vám vracet peníze, které jste nevzali? To asi málokomu. No, a obviněný Roman Berbr (66) už uhradil škodu 850 tisíc, která vznikla Plzeňskému krajskému fotbalovému svazu kvůli jeho údajné zpronevěře a je předmětem vyšetřování!

Jde to brát jako přiznání viny. Samozřejmě pro Romana Berbra je tohle »finanční narovnání« především krok, který zvyšuje jeho šance na co nejnižší trest. Od člověka, jenž proslul diktátorským počínáním ve fotbalovém prostředí, těžko lze čekat sebereflexi – zato vypočítavost ano!

„Osm set padesát tisíc přišlo na účet, je to uhrazené. Nic dalšího o případu nevíme,“ potvrdil pro Deník Zdeněk Bartošek, jenž se po rezignaci Berbra stal nejvyšším mužem plzeňského svazu. Úhrada částky, která byla proplacena za fiktivní semináře pro mládežnické trenéry, a Berbr si ji podle informací uniklých ze spisů rozdělil s komplici, proběhla koncem prosince.

V té době ještě dlel ve vazbě, odkud ho pustili po 89 dnech, 13. ledna. Náčelníkovo bratrstvo se tak buď muselo shodnout na tom, kdo kolik uhradí, a dát sumu zase dohromady. Nebo má Roman zkrátka na svobodě zastání a zalepil to celé ze »svého«.

Dagmar Damková a Roman Berbr
Dagmar Damková a Roman Berbr

Ostatně peníze distribuoval spolehlivě, ve vyšetřovacím spisu je popsáno, jak rozdělil 215 tisíc, dost možná inkasovaných v přímé souvislosti s tímto případem: 105 tisíc poslal na účet své dcery a 110 tisíc na účet Nikol Müllerové, dlouholeté sokyně jeho manželky Dagmar Damkové.

Třeba šlo o pokyn advokáta, nebo ženy vzaly při jeho pobytu v arestu finanční úklid do vlastních rukou. Byly ukončeny i dlouholeté spory s několika lidmi (vesměs rozhodčími), které Berbr s Damkovou žalovali za poškození jména. Což pro Blesk potvrdil Ladislav Vízek, jeden z těch, na které žaloba manželů mířila. „Damková zaplatila mému právníkovi, dělá to asi pětadvacet tisíc,“ potvrdil Blesku Vízek.