Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hrozila mu amputace, teď je král! Feuz řekl, jak utratí miliony za Kitzbühel

Autor: ris

Momentálně je bezpochyby nejlepším sjezdařem světa! Přitom ještě ve čtvrtek mu vrtalo hlavou: „Vyhraju tady vůbec někdy?“ Roky a po čtyřech druhých místech mu vysněný Kitzbühel unikal. „No a najednou jsem vyhrál dvakrát během tří dnů,“ culí se chlap z oceli Beat Feuz (33)!

Kromě nádherných trofejí si tatínek dvouleté dcerky Cley, jemuž přímo v cílovém prostoru držela pěsti dlouholetá partnerka Katrin, odvezl také prémii 132 tisíc švýcarských franků, což je v přepočtu 3,2 milionu korun. Co s nimi udělá?

Samozřejmě odmění rodinu, jež je u něj na prvním místě. Přiznal, že po narození holčičky měl problémy s motivací. Oddělit smrtelně nebezpečnou disciplínu od pouta k nejbližším nešlo. „Teď už se ale dokážu soustředit jen na sebe a svůj výkon. Dvě minuty před startem jsem ve svém světě. Kdybych to neuměl, hrozilo by nebezpečí,“ má jasno.

Vydělané dukáty si schová na prázdniny. „Na skvělou rodinnou dovolenou v divočině,“ maluje si rodák ze Schangnau. „Jakmile se situace kolem koronaviru uklidní, chtěli bychom strávit několik týdnů v Norsku. Už jsem měl tu možnost a těším se, až se na běžkách vrátím do  tamní prérie.“

Beat Feuz má v lyžárně z čeho vybírat
Beat Feuz má v lyžárně z čeho vybírat

Ale před dny volna ho čeká ještě pořádná dřina. Nejen mistrovství světa, ale také koncovka světového poháru. Vyhlíží svůj čtvrtý křišťálový globus za sjezd po sobě, což před ním jen slavnému Franzi Klammerovi. Náskok na průběžné druhého Maxe France má osmadvacet bodů.

A co pak? Dokáže si představit, že bude závodit i po čtyřicítce jako v neděli druhý Francouz Johan Clarey? „Teď ne!“ řekl jasně Blicku. „Ale po infekci v kolenou v roce 2012 jsem si nedokázal představit ani to, že závodím v 2021,“ připomněl temné chvilky kariéry, v nichž mu reálně hrozila amputace nohy.