Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Judista Krpálek má nový přírůstek v rodině. Pořídil si těžkotonážního kocoura!

Autor: lara

Lukáš Krpálek si po bronzové medaili v turecké Antalyi pořídil netradiční odměnu. Do jeho rodiny přibyl nový člen. Jedná se o raritní plemeno kočky, která dorůstá obřích rozměrů. Kotěti Mainské mývalí kočky jsou 4 měsíce a v dospělosti může mít až 12 kilo.

Krpálkovi dali kocourkovi odvážné jméno Shido. V japonštině to znamená trest. „Do tohoto plemene jsme šli, protože jsme tu kočičku viděli u jedné paní a naprosto nás ohromila svoji velikostí a celkově vzhledem jako malý rys,“ doplnila Eva Krpálková. Judista kocourka získal z Ruska, konkrétně z města Ťumeně. „To že byla z Ruska, byla spíš náhoda, zrovna tam totiž měli koťátka a manželovi se Shido moc líbil,“ dodala.

Kocoura Krpálkovi přebírali na letišti. „Od chovatele jsme měli informaci, že se bude kotě možná bát, a tak na něj musíme pomalu,“ popsala Eva Krpálková. „Opak byl ale pravdou, projevil se jako velmi sebevědomý a zvědavý kocourek,“ poznamenal Lukáš Krpálek.

Dospělí jedinci vypadají jako opravdové šelmy a připomínají rysa. Nicméně mají milou povahu. Proto si získali přezdívku »něžný obr«. Zvídavá, odvážná a přátelská povaha zelenookého, černě mramorovaného kocourka Shida se projevila už na návštěvě centrály PetCenter.

V rodině judisty Lukáše Krpálka mají nového mazlíčka. Kočka ale může mít až 12 kilo.
V rodině judisty Lukáše Krpálka mají nového mazlíčka. Kočka ale může mít až 12 kilo.

„Před 10 lety byly Mainské mývalí kočky raritou, dnes už jsou populární,“ říká odbornice z PetCenter Jana Nehasilová. A v čem se liší od běžných koček? Je třeba myslet i na to, že dvanáctikilový kocour může při hraní způsobit nemalou neplechu. „Samozřejmě toho sní podstatně víc. Na jejich váhu se pak vyplatí myslet při výběru škrabadla, protože je rozdíl, když na ně skočí malá domácí kočka, nebo silný až 12 kilo těžký kocour,“  dodává Nehasilová s tím, že tyto kočky byly poprvé spatřeny v americkém státě Maine a také podle  huňatého ocasu, který nápadně připomíná medvídka mývala.

„Po smrti našeho milovaného kocourka plemene ragdol Pana Mléko (11) jsme byli moc smutní, byl opravdovým členem rodiny, s dětmi spal v posteli od malička,“ svěřila se Eva Krpáková. „Pro nového kocoura jsme kompletně vyměnili vybavení, aby se s ním se nepojily žádné vzpomínky.“

A jak se sžívá Shido s fenkou buldočka Olivou v jedné domácnosti? „Teď už spal jednu noc doma a seznámili se velmi rychle. Oliva je přátelská a Shido zvědavý, vypadá to, že se budou kamarádit,“ věří Lukáš Krpálek.