Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak se dělí 85 miliard? Elita je přesvědčena, že ji UEFA nedává dost peněz!

Autor: om, red

Do evropského fotbalu přiteče ročně 85 miliard korun za prodej televizních práv na evropské poháry. Krade si je UEFA do vlastní kapsy, že se nejmocnější kluby snažily trhnout s projektem Superligy?

V Česku není UEFA (Unie evropských fotbalových asociací) oblíbenou institucí. Pokuty, nepotrestané křivdy rozhodčích, naposledy kauza Kúdela... Když přijde řada na peníze proudící směrem sem, a právě ty projekt Superligy ohrožuje, nenávist vadne. „Odpovídám za klub, jehož 85 % rozpočtu jde z UEFA a Premier League,“ uvedl šéf Slavie Jaroslav Tvrdík . Od UEFA má Slavia v posledních sezonách 400 - 500 milionů ročně za účast v LM a EL. Od anglické ligy za přestupy.

UEFA není firma zaměřená na zisk »pro sebe«. Je to organizace spojující evropský fotbal, což má pro členy dost výhod. Pryč jsou časy, kdy se české kluby modlily, aby jim los přidělil soupeře z Německa. Pak samy prodávaly televizní práva a od německých vysílatelů se daly získat nejvyšší částky. Nyní vše zobchoduje UEFA a rozděluje balík podle předem daného klíče, ať hraje Slavia, Barcelona nebo Jerevan. A o klíč jde. Velcí chtějí víc!

Kdo si myslí, že si 12 klubů chtělo založit Superligu proto, že je okrádá přímo UEFA, je vedle. Jak plyne z tabulky, nechává si z příjmů jen 5,5%, tedy 4,6 miliardy korun, což by se v rozpočtech Barcelony a spol. ztratilo jako prd ve větru. Vše ostatní přerozděluje, z čehož těží slabší kluby, mj. i české.

Problém byl v tom, že velkokluby toužily propady příjmů kvůli epidemii covidu zalepit ze Superligy. V té by podle plánu měly jen za účast brát dvojnásobek toho, co vydělá vítěz Champions League.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin
Prezident UEFA Aleksander Čeferin