Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohřeb talentovaného motocyklisty (†19): Řev motorů a bílá rakev s jeho číslem!

Autor: ris

Deset dní po tragickém pádu při kvalifikaci na Velkou ceny Itálie se Švýcarsko naposledy rozloučilo s motocyklovou nadějí Jasonem Dupasquierem (†19), který po těžkých zraněních skonal o poslední květnové neděli. Pohřeb v malebném městečku Bulle si nenechala ujít přibližně tisícovka lidí. Na poslední cestu vyprovodil mladíka špalír jeho bývalých kumpánů i obdivovatelů na divokých mašinách.

Z černého vozu před branou kostela »Saint-Pierre-aux-Liens« vyndali bílou rakev s jezdcovým oblíbeným číslem padesát a za potlesku přítomných ji přenesli na katafalk před oltář, u něhož už čekala nejbližší rodina závodníka; tatínek Philippe, maminka Andréa, sestra Alyson a mladší bratříček Bryan...

Všude květiny a na náměstíčku před chrámem obrovský plakát »navždy v naších srdcích« s podpisy nejlepších bikerů současnosti včetně Valentina Rossiho s Markem Marquezem. Zádušní mše za předčasně vyhaslý život talentovaného teenagera začala.

To už se k místu sjížděly desítky motorkářů z celé země. Nechyběl Jasonův mentor a momentálně nejlepší švýcarský jezdec Thomas Lüthi či Jesko Raffin s Domoquem Aegerterem (oba Moto2). Mezi smutečními hosty se objevil také dvojnásobný mistr světa v kubatuře do 250cc Dani Pedrosa, který žije ve frankofonní části Švýcarska, a Dupasquierův týmový parťák Ryusei Yamanaka.

Ještě při smuteční ceremonii, když se smuteční řeč šířila z reproduktorů před kostelem, začalo symbolicky pršet. Déšť netrval dlouho. Po obřadu se smuteční kolona sčítající asi pět set strojů pomalu šinula z Bulle do Jasonova rodného Sorensu, kde byl pohřben...

Bílou rakev s ostatky Jasona Dupasquiera nesou na katafalk kostela v Bulle
Bílou rakev s ostatky Jasona Dupasquiera nesou na katafalk kostela v Bulle