Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Šampionka v slzách: Zlato poslala do nebe trenérovi, který zemřel při olympiádě!

Všem vypálila olympijský rybník. Nebo spíš kanál. Vodní slalomářka Ricarda Funková (29) vybojovala Německu na olympiádě v Tokiu, kde před dvěma lety kralovala i testovacímu závodu, první zlatou medaili. Brilantně prokličkovala pětadvacet těžkých bran a pak si poplakala. Nejen štěstím…

„Prostě tomu nemohu uvěřit,“ leskly se jí oči. „Fantazie, nikdy jsem o něčem takovém ani nesnila. Je to šílené,“ jen těžko hledala slova. Myslela při nich také na trenéra Stefana Honzeho (†35), který před pěti lety během olympiády v Riu de Janeiro zahynul při autonehodě.

Lékaři tehdy bojovali i jeho život několik dní. Traumatické poranění mozku mladého chlapa však bylo natolik devastující, že se jim ho zachránit nepodařilo. Zemřel v obležení rodiny, jež za ním do Brazílie odcestovala.

A němečtí novináři Ricardě hned po zlatém závodě tragédii připomněli. Po tváři jí okamžitě začaly stékat potoky slz. „Je stále hluboko v mém srdci. Vždycky tady byl pro nás. Na každém tréninku, na každém závodě. Stále čerpám z jeho rád,“ vzlykala kajakářka.

Funková v Riu nebyla a drama sledovala na dálku z domova. Teď Stefanovi nejcennější placku poslala do nebe…

Zlato věnovala i svým nejbližším, které zasáhly nedávné strašlivé povodně, jež téměř srovnaly se zemí i její milované městečko Ahrweiler. Přírodní živel zničil také kanál, na kterém sama začínala. „Strašně, strašně smutné. Bylo to místo, kde všechno začalo, kde jsem poprvé vzala pádlo do ruky. Bolí mě z toho srdce,“ smutnila šampionka.

Vzpomněla si na kruté začátky. „Vodní slalom jsem brala jako sport pro kluky. Chtěla jsem dělat něco typicky holčičího. Jezdit na koni nebo tancovat,“ vysvětlovala. „V prvním závodě jsem skončila beznadějně poslední a říkala si, že už nikdy,“ vzpomínala.

Teď je vděčná, že si k divokým peřejím našla cestu.  

Ricarda Funková v cíli olympijského závodu
Ricarda Funková v cíli olympijského závodu