Romana Barboříková
26. července 2021 • 14:05

Co nevíte o Lukáši Rohanovi: zpíval ve sboru, hrál florbal, chce být novinář

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Na lodi už jezdí hodně dlouho, ale čeští fanoušci začali Lukáše Rohana registrovat spíš až ve chvíli, když nejlépe zvládl domácí nominaci a probojoval se na OH do Tokia. Mnohé tak jistě překvapí následující fakta a zajímavosti o tomto šestadvacetiletém vodním slalomáři. Proč se mu říká George? Jak skončilo jeho působení v pěveckém sboru?

  • Jak se dostal k přezdívce George

    Jmenuje se sice Lukáš, ale u vody ho nikdo neosloví jinak Georgi. Proč? Je totiž synem Jiřího Rohana, a tak mu v pražské Troji nejprve říkali „malý Jirka“. Ale jelikož Jiří se tam jmenuje téměř každý druhý, začalo se mu říkat George.

  • Po kariéře by mohl být novinářem

    V současné době je studentem oboru Mediální studia na Faklutě sociálních věd Univerzity Karlovy. Trénuje tak na práci po sportovní kariéře. Už nyní například píše blogy pro iSport.cz. A také později, až se novinářské práci začne věnovat, by rád zůstal u sportu.

    Takhle pózoval Lukáš Rohan pro časopis FormenFoto Lucie Robinson/Formen

  • Mezi jeho největší záliby patří lezení

    Když přemýšlel nad tím, s kým by ho bavilo dělat dvojrozhovor, po chvíli vymyslel jedno jméno: Adam Ondra. Také v olympijské vesnici v Tokiu si jako jednu z prvních věcí na odreagování našel místní malou lezeckou stěnu. O svém poolympijském programu má tak jasno. „Lezení mě teď hrozně baví, takže plánuju, že budu lézt po skalách celé léto.“

    Lukáš Rohan slaví stříbrnou medaili z olympijského závoduFoto Reuters

  • Jako dítě zpíval ve sboru

    Mezi jeho koníčky nepatří pouze sport. Až do dvanácti let zpíval ve sboru. Má totiž i hudební geny, jeho dědeček byl dirigentem. „Ale ve chvíli, kdy jsem začal mutovat, se můj soprán hodně ztratil,“ vysvětlil důvod, proč skončil. Jenže dirigentce sboru se to nejdřív bál říct, a tak to za něj vyřešil jeho kamarád Jiří Prskavec. Jak? Prostě za paní po jednom koncertě přišel a oznámil, že Lukáš už chodit nebude.

    Lukáš Rohan se raduje ze stříbrné medaile na olympiádě v TokiuFoto Reuters

  • Na vodě začínal v deblkanoi

    Nyní získal stříbro v kategorii C1, tedy singl kanoe. Ale jeho začátky probíhaly na deblu s Adamem Svobodou. „Na tátovo doporučení jsem se singlu začal víc věnovat. Ale moc mi to ze začátku nešlo, i jsem se docela bál. Ale pak přišel nějaký obrat, kdy mě to začalo bavit.“

    Radost Lukáše Rohana v cíliFoto Pavel Mazáč/

  • Bavil ho také florbal

    Mezi sporty, kterým se věnoval, nepatřila jen divoká voda. Chodil také na atletiku, chvíli hrál fotbal, ale ze všeho nejvíc ho bavil florbal. „Nejdřív jsme s lidmi ze třídy chodili na kroužek ve škole a potom nás jeden učitel tělocviku přemluvil, abychom šli na nábor do Sokolu Vinohrady,“ vzpomínal nedávno pro Sport. Kvůli kanoistickým tréninkům už ale pak na tento sport nezbyl čas.

    Stupně vítězů i s Lukášem RohanemFoto Reuters

     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud