Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mrazivé tajemství Michaela Schumachera (52): Pronásledovala ho smrt přítele!

Autor: Soňa Molatová

Michael Schumacher se postupnými krůčky zotavuje z úrazu, který se mu v roce 2013 přihodil na lyžích ve Francii. Chystaný dokument, který o životě někdejšího šampiona pojednává, postupně odhaluje mnoho pikantností. Poslední z nich je vyjádření Michaelovy ženy Corinny, která odhalila jedno z krutých, ale dosud neznámých, tajemství svého muže.

Jedním z těch, se kterými Michael na trati bojoval, byl brazilský pilot Ayrton Senna. Talentovaný závodník tragicky zahynul v květnu 1994 při Velké ceně San Marina. Senna se tehdy snažil udržet vedení před Schumacherem. Během 310 kilometrové rychlosti ale havaroval do zdi a na následky srážky později v nemocnici v Bologni zemřel.

Závod byl kvůli nehodě pozastaven, ale později byli jezdci puštěni zpět na trať. Právě Michael Schumacher tehdy Velkou cenu San Marina vyhrál. Jak se ale po pár hodinách ukázalo, bylo to vítězství s pachutí smrti.   

Michael Schumacher prohlásil, že ho smrt jeho přítele i rivala v jedné osobě velice rozrušila. Tragická nehoda zanechala stopu nejen v motosportu, který doznal mnoho bezpečnostních změn, ale také právě v psychice německého jezdce.

V dokumentu je zachyceno, jak říká: „Bylo to strašně zvláštní. V noci jsem se budil, dohromady jsem naspal možná tři hodiny.“ Legendární pilot si zároveň nebyl jistý, jestli ještě bude schopen závodit. Obrázky toho, co se Sennovi stalo, byly v jeho paměti stále dost živé.

Ve filmu psychicky náročnou situaci popisuje také Michaelova žena Corinna: „Ptali jsme se sami sebe, jak se tohle může stát. Michael si pokládal otázku, jestli všichni jednali správně.“

Faktem bylo, že den před závodem se na trati odehrála ještě jiná tragédie. Během kvalifikace zahynul rakouský jezdec Roland Ratzenberger.

Dokument o Michaelu Schumacherovi odkrývá mnoho dříve nevyřčených tajemství
Dokument o Michaelu Schumacherovi odkrývá mnoho dříve nevyřčených tajemství

Senna se poté ještě se závodníkem Gerhardem Bergerem vydal na trať obhlédnout zatáčku Tamburello, kterou považovali za nebezpečný úsek trati, nakolik sám Berger v tomto místě havaroval. Přemýšleli, zda by se zídka v zatáčce nedala posunout, ale kvůli říčce, která dodnes v těchto místech je, posunutí zdi nepřipadalo v úvahu. Právě v těchto místech však Senna hned druhý den zahynul.

„Bylo to pro Michaela složité. Hodně s tím bojoval. Byl ale mistr v potlačování myšlenek. Když se potřeboval soustředit, uměl vytěsnit cokoliv dalšího,“ popsala Corinna.

Přesto, že motosport ukončil život mnoho jezdců, nebylo to na závodním okruhu, kde byl Michael Schumacher smrti nejblíže. Po osudné nehodě z roku 2013 se dlouhých šest měsíců nacházel v kómatu, a z následků se zotavuje dodnes.