Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hokejový vládce Král tvrdí, že neudával. Ať skončí, říká Hašek

Autor: mib

Deník Sport prozkoumal Archiv bezpečnostních složek a přinesl detaily z Královy spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou, která v totalitním režimu byla jednou ze složek StB.

Záznamy hovoří o tom, že současný prezident hokejového svazu od jara 1987 do podzimu 1988 měl jako agent s krycím jménem Renáta dvaadvacet konspiračních schůzek s příslušníky kontrarozvědky.

Měl jim sdělovat informace o majorovi, jemuž se vetřel do přízně, a z vlastní iniciativy varovat komunisty i před kontakty kolegy vojína s kapitalistickou cizinou. „Popírám, že bych postupoval tak, jak je nepravdivě uvedeno v záznamech, tedy že bych sledovanému prohledával byt a oděv, získal od něj klíče a instaloval odposlechy,“ uvedl Král.

Nadřízeného prý o všem informoval a nikdy jej nepoškodil. „Ze spisů naopak vyplývá, že i mě sledovali a odposlouchávali,“ hájí se dál Král. Podle Dominika Haška (56), kterého dřív také tlačili do nejvyšší svazové funkce, by neměl Král ve světle nových okolností zastávat svůj post. „Udělal chybu, jednal nečestně a poškozuje to jeho morální kredit,“ řekl legendární »Dominátor«.

VELKÝ ROZHOVOR S DOMINIKEM HAŠKEM O KAUZE ŠÉFA HOKEJE KRÁLE ČTĚTE ZDE »»

Blesk oslovil všechny členy výkonného výboru, kteří by mohli rozhodnout o Králově sesazení. Kladenský Jaromír Jágr (49) prohlásil: „Noviny nečtu. Tyhle věci mě ani nezajímají.“

Libor Zábranský z Brna se omluvil: „Vůbec nic nevím. Nemám ani páru.“ Ozval se jen Daniel Sadil, šéf litoměřického klubu: „Pana Krále nebudu vyzývat k rezignaci. Zachránil svaz před krachem a vidím, jak je oddaný hokeji.“

Tomáš Král údajně spolupracoval StB
Tomáš Král údajně spolupracoval StB

Krátké vyjádření k aféře poskytli i některé další sportovní osobnosti...

„Co byste chtěl za komentář? Já se k tomu vůbec nebudu vyjadřovat.“ Vladimír Růžička , olympijský šampion z Nagana

„On se s StB rozhodl spolupracovat, aby mu z toho pak jednoznačně plynuly nějaké výhody.“
Dominik Hašek, člen Hokejové síně slávy

„Měl by mít tu čest a odstoupit. Ale když se dívám na dnešní dobu, tak těmhle lidem je to vlastně jedno.“
Milan Antoš, televizní hokejový expert