Ondřej Kuchař
22. září 2021 • 17:57

Král spolupráci s StB popírá: Nikomu jsem byt neprohledával

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohledávání bytu, pracoviště a oděvů. Získání klíčů, instalace odposlechu. Tohle všechno měl během své tajné spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou mezi roky 1987 a 1988 dělat Tomáš Král. Veškerá tato obvinění, která deník Sport citoval ze spisů StB, však prezident Českého hokeje odmítá. Naopak. S osobou, na níž měl donášet, byl prý na všem dopředu domluvený.



Texty týkající se agentské spolupráce Tomáše Krále s StB za minulého režimu, které deník Sport publikoval ve svém středečním vydání, vyvolaly v hokejovém prostředí bouři. Legendární brankář Dominik Hašek vyzývá hokejového bosse ke složení funkce, dalšímu šampionovi z Nagana Jaromíru Jágrovi je to naopak jedno. Velký ohlas má kauza také u veřejnosti. Vyjádřil se i sám Král.

Toho oslovil Sport už před zveřejněním materiálů. Prezident Českého hokeje kooperaci s StB popřel, o své evidenci ve spisech prý nevěděl. Veškeré úkoly, které během povinné vojenské služby plnil, měly být součástí jejího normálního plnění.

10 - tolik měsíců trvala údajná spolupráce Tomáše Krále s vojenskou kontrarozvědkou StB

21 - tolik schůzek se během té doby mělo v terénu uskutečnit

12 -  tolik agenturních zpráv bylo ze setkání vyhotoveno

1 - tolik zpráv napsal Král sám, k tomu přidal i vlastnoručně nakreslený plánek bytu sledovaného objekta

Uznávaný historik Petr Blažek však toto Královo tvrzení odmítá. „Zadané úkoly jasně dokládají, že nešlo o standardní plnění vojny. Například instalace odposlechu. Pokud se dotyčný hájí, že jen vykonával právní činnost, je myslím jasné, že tohle bylo zcela mimo její rámec. Stejně jako prohlídka oblečení osoby, na kterou byl nasazen.“ Král byl nastrčený na svého nadřízeného, jistého majora, na něhož během deseti měsíců povinné vojenské služby donášel.

Během středečního odpoledne zaslal Král médiím své další vyjádření. „V rámci základní vojenské služby jsem byl v dubnu 1987 zařazen na velitelství motostřelecké divize v Plzni, kde jsem jako absolvent právnické fakulty se zaměřením na trestní právo působil ve funkci vyšetřovatele. Ve zmíněné době jsem byl v kontaktu s orgány vojenské kontrarozvědky a v návaznosti na služební zařazení se podílel na prověřování záležitostí, souvisejících s ochranou státního tajemství, prověrkami jeho nositelů a šetření tzv. mimořádných událostí v armádě. Tuto skutečnost neskrývám, je veřejně přístupná a ze stejného důvodu jsem byl evidován jako spolupracovník VKR. O evidenci a obsahu spisů jsem se dozvěděl až s mnohaletým odstupem.“

Činnosti, které měl podle spisu StB vykonávat, ale odmítá. „Kategoricky popírám, že bych postupoval tak, jak je nepravdivě uvedeno v záznamech, tj. prohledáváním bytu, pracoviště a oděvů, získáváním klíčů, instalací odposlechů apod. Naopak. Osobu, o kterou se jedná a jejíž sledování bylo podle autora článku mým jediným úkolem, jsem o zájmu VKR o ni obratem informoval. Domluvili jsme se, jak budu v komunikaci s VKR postupovat a nikdy jsem neučinil nic, čím bych dohodu porušil a prověřovanou osobu poškodil. Přímou konfrontaci a rozhovor s ní jsem dnes (ve středu odpoledne) nabídl i redakci deníku Sport,“ píše Král.

Deník Sport potvrzuje, že nabídku dostal. V dalších dnech by se měl rozhovor s majorem, jehož totožnost se rozhodl Sport uchovat v tajnosti, opravdu uskutečnit. Prostřednictvím tiskového mluvčího svazu jsme oslovili s žádostí o další podrobné vyjádření formou rozhovoru rovněž Tomáše Krále.

„Za spisů, na které se deník Sport odvolává, rovněž jednoznačně vyplývá, že i já jsem byl sledovanou osobou, a to včetně prověřování a odposlechů. Po skončení základní vojenské služby moje kontakty s VKR skončily, s civilní StB jsem nikdy nespolupracoval a nabídky spolupráce, které mi v tomto směru byly učiněny, jsem jednoznačně odmítl. Dokazují to jak spisy, tak termíny archivace svazku,“ uvádí v závěru zprávy hokejový šéf.

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud


Články odjinud