Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Brankář Bursik, vnuk československého válečného hrdiny: Chci být jako děda!

Autor: vba

V druholigovém anglickém Stoke roste nová fotbalová hvězda. Brankář Josef Bursik (21) sice reprezentuje Anglii, neustále ale vzpomíná na svého dědu – československého válečného hrdinu!

Josef Buršík (†90) se narodil před 110 lety v Postřekově u Domažlic a během II. světové války se přidal k československé zahraniční armádě. Vyznamenal se především v bojích o Kyjev, do jehož centra se tankový prapor vedený Buršíkem probil jako první. Získal za to Zlatou hvězdu hrdiny Sovětského svazu. „Dědeček byl opravdu velký muž. Je pro mě pocta, že jsem dostal jméno po něm,“ usmívá se nyní vnuk Bursik.

Dědovi ovšem po válce do smíchu nebylo. Komunisté ho ve vykonstruovaném procesu odsoudili na 10 let za velezradu, další čtyři roky schytal navrch za to, že měl tu drzost se proti trestu odvolat... „Za svého pobytu v Sovětském svazu jsem se nejen já, ale všichni Čechoslováci přesvědčili, jak velký rozdíl je mezi tím, co komunisté hlásají a jak si v praktickém životě počínají,“ vzpomínal pak Buršík.

Lágru se vyhnul jen díky tomu, že byl kvůli špatnému zdravotnímu stavu převezen do olomoucké nemocnice, odkud zvládl uprchnout. Přes Německo se dostal za La Manche, kde se usadil. „Celou dobu mě anglická vláda včetně královny živí, jsem tu jako jejich host,“ děkoval hrdina, jemuž byl v roce 2002 vystrojen v Británii vojenský pohřeb se všemi poctami.

Teď příjmení Bursik (pochopitelně bez diakritiky) dělá slávu nesmírně talentovaný gólman, jenž se ve Stoke potkal s exslávistou Abdallahem Simou. „Děda je pro mě obrovskou inspirací. Budu se ho snažit napodobit!“ hlásí mládežnický reprezentant.

Brankář Josef Bursik, vnuk československého válečného hrdiny
Brankář Josef Bursik, vnuk československého válečného hrdiny