Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyhoďte Spartu z Evropské ligy, nabádá legenda Rangers. Jejich prohlášení je šokující, říká

Autor: Soňa Molatová

Původně měla mít Sparta na zápas s Rangers zavřený stadion. Nakonec dostala povolení na tribuny pustit alespoň dětské diváky s doprovodem. Ani děti ale patrně nezapomněly na to, jak se fotbalista hostujícího celku Glen Kamara choval v utkání se Slavií. Bučení malých školáků pak jeho advokát Aamer Anwar označil jako rasismus. Souhlasu se dočkal z mnoha stran, naposledy například od někdejší hvězdy Rangers, Krise Boyda.

„UEFA a FIFA vždy rychle zakázaly zemím soutěžit na jejich turnajích, pokud jsou zapojeny do vojenských konfliktů. Nyní je nejvyšší čas, aby zvolily úplně stejný přístup, teď jsme ve válce s rasismem,“ načal Kris Boyd svůj úhel pohledu pro The Scottish Sun.

„Ošklivé a nechutné scény, kterých jsme byli ve čtvrtek opět svědky v Praze, daly další důkaz o tom, že tuto pohromu na fotbale neberou dostatečně vážně. Slyšet 10 tisíc školáků, kteří normálně bučí na hvězdu Rangers Glena Kamaru, pokaždé, když se dotkl míče, mi dělalo zle od žaludku,“ udeřil na chování dětí.

„Tohle by v roce 2021 nemělo mít ve společnosti místo, zvláště když jde o mladé diváky na fotbalovém zápase. Nikdo se nerodí jako rasista. Musí to odněkud přijít. Na příliš mnoha místech v Evropě se to stalo uznávanou normou. Kde vůbec začít s malým dítětem, které mělo transparent s nápisem ‚Stojíme s Kudelou?‘“

Zároveň připomněl, kdo Kúdela je, respektive čím v paměti Skotů utkvěl nejlépe. „Zostuzený Ondřej Kúdela dostal od UEFA zákaz deseti zápasů za rasový útok na Kamaru, když v minulé sezóně hrál za Slavii Praha v Evropské lize na Ibroxu,“ popsal stroze situaci, při které byl mimo jiné slávistický hráč Kamarou napaden v tunelu.

Kris Boyd si o rasismu na Spartě myslí své.
Kris Boyd si o rasismu na Spartě myslí své.

Připomněl, že ačkoliv Sparta a Slavia patří mezi rivaly z jednoho města, v tomto směru šla zášť stranou, aby kluby „stály bok po boku, pokud jde o zostuzování černých hráčů“.

„To je choré. Jediný způsob, jak to má šanci zastavit, je potrestat tyto kluby a jejich národní asociace tvrdě, opravdu tvrdě. Pokud se to odehrává v Evropské lize, pak musí UEFA začít vyhazovat týmy ze soutěží. Je to jediná cesta. Nezapomeňte, že stadion Sparty měl být hlavně uzavřen kvůli dalšímu rasistickému incidentu, když hráli Monako v srpnu,“ poukázal na fakt. Zajímavostí je, že například trenér hostujícího celku před zápasem kvitoval právě přítomnost alespoň oněch dětí, především z hlediska atmosféry.

„Ještě více šokující bylo prohlášení, které český klub uvedl ve snaze ospravedlnit to, co se stalo ve čtvrtek večer. Skutečnost, že na tom nevidí nic špatného a myslí si, že problém mají právě Rangers a Kamarův právník Aamer Anwar, je ostudná. Nyní musí mluvení přestat a lidé na mocných pozicích musí ukázat, od čeho tady jsou. Vyhoďte všechny, kteří se podíleli a ujistěte se, že zákazy, které vynesete, jsou důsledné, aby poskytovaly adekvátní odstrašující prostředek,“ vybízí Boyd.

Vypjatá situace bude mít dohru i na politickém poli. Na pondělí si totiž kvůli urážkám dětí předvolal ministr zahraničí Jakub Kulhánek britského velvyslance.