Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rekordní prémie českého nároďáku: Za Euro dostal 194 milionů!

Autor: om

Vyúčtováno. Fotbalová reprezentace si na odměnách za letošní Euro, tedy za postup i úspěšné účinkování až po čtvrtfinále, rozdělila 194 milionů korun. Což je rekord, i za semifinále v roce 2004 bylo vyplaceno méně!

Zatím nejvyšší suma, jaká kdy byla určena pro aktéry zápasů fotbalové reprezentace a jejich servisní tým, byla po Euru 2004 v Portugalsku. Český tým vypadl v semifinále a rozdělil si polovinu celkového zisku, 160 milionů korun. Nyní jde dokonce o 194 milionů. Celková výše prémie byla závislá na vyúčtování turnaje, který byl zasažen pandemií.

Například Česko na poslední chvíli měnilo místo ubytování z Edinburghu do Prahy, odkud tým na zápasy létal. UEFA nakonec toto kompenzovala FAČR 11 miliony korun, jak plyne z celkové bilance zveřejněné webem Seznam Zprávy. Ale zpět k prémiím pro tým. Ty se skládají z odměny za postup na turnaj (111 milionů) plus za výsledky na ME (73 milionů). Mančaft navíc dostal přidáno deset milionů korun nad rámec sjednaného prémiového řádu – to je celkem 194 milionů korun.

Stejná čísla, jako letos, tady ještě nebyla! Stejná čísla, jako letos, tady ještě nebyla!Foto Blesk

Kolik kdo dostal? Tato informace podléhá utajení, nicméně lze se odrazit od čísel po ME 2004, tehdy byla celková odměna jen o 17 % nižší. Současný kouč o tom ví své, dělal asistenta trenéru Brücknerovi. Nejvytíženější hráči před 17 lety dostali 7,5 milionu, kouč Karel Brückner 15 milionů, protože mu náležel dvojnásobek odměny pro nejlepší hráče. Nyní se vyšší celková odměna týkala více lidí. V »koronavirové bublině« bylo společně s hráči během letošního turnaje celkem sto lidí. Na své si měli přijít i fotbalisté, kteří pomohli v kvalifikaci a nebyli na turnaji.

Patrik Schick byl jedním z těch, kteří Česko na Euru reprezentovali.
Patrik Schick byl jedním z těch, kteří Česko na Euru reprezentovali.