27. května 2021 • 15:19

Čechům se EURO prodraží. Kvůli zpřísnění zaplatí o čtyři miliony víc

Autor: ČTK, pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zpřísněná opatření proti koronaviru značně prodraží pobyt českých fotbalistů na nadcházejícím mistrovství Evropy. Jelikož má skotská vláda ještě větší požadavky než UEFA, musela Fotbalová asociace ČR (FAČR) oproti původnímu plánu vykoupit další místa v hotelu v Edinburghu, kde bude mít tým trenéra Jaroslava Šilhavého během šampionátu základnu. Zpřísnění podmínek v hotelu vyjde FAČR na další čtyři miliony korun.



„Tzv. UEFA return to play protokol říká, že rozestupy mezi jednotlivými hráči a členy realizačního týmu při společných aktivitách jako jídlo, různé videorozbory či taktické porady musí být jeden a půl metru. My provedli inspekci na hotelu, nastavili jsme veškeré potřebné parametry a potom skotská strana zveřejnila svoje vlastní podmínky. A ty říkají, že rozestupy musí být ještě o půl metru větší, to znamená dva metry,“ řekl na setkání s novináři předseda FAČR Martin Malík.

„Pro český tým tato zdánlivá banalita znamená, že jsme se museli dohodnout s hotelem a zajistit další prostory v hotelu. Museli jsme je vykoupit, protože hotel měl do těchto prostor nasmlouvané jiné aktivity. Na hledání jiného hotelu už nebyl čas ani prostor. Náklady se nám tak zvýšily přibližně o čtyři miliony korun,“ uvedl Malík.

Antonín Barák využil absence Alexe Krále a předvádí kvalitní výkony
Antonín Barák využil absence Alexe Krále a předvádí kvalitní výkony

Reprezentace vzhledem k řadě hygienických nařízení angažovala několik osob, které by jinak do realizačního týmu nepatřily. „Tyto osoby se starají jen o to, aby byla dodržena ta jednotlivá hygienická opatření. Museli jsme zajistit to, abychom byli schopni splňovat i podmínky platné z hlediska hygienických autorit ve Skotsku. Pokud by tomu tak nebylo, hrozilo by, že při případné namátkové kontrole, nebo v případě někoho pozitivně testovaného v týmu, by skotské autority daly do karantény celý český tým. Což je samozřejmě něco, čemu je třeba se za každou cenu vyhnout,“ uvedl Malík.

Výdaje na reprezentaci se v době covidové krize rapidně zvýšily, a to nejen u A-týmu. „Jde o náklady ať už na testování, nebo třeba na to, že potřebujete jinak nastavit dopravní prostředky. Najímáte si jich více. S týmem nemohou v jednom letadle cestovat další osoby, jak to bývá běžné. Netýká se to jen velkého áčka. Náklady raketově letí nahoru, je to v řádech milionů korun. Když potřebujeme najmout dva autobusy místo jednoho, je to pár tisíc. Ale v okamžiku, kdy místo jednoho letadla potřebujeme dvě, kdy potřebujeme vykoupit další prostory hotelu, bavíme se o milionech korun,“ dodal Malík.

Český tým se před mistrovstvím sejde v neděli večer v Praze, kde podstoupí vstupní testy na koronavirus. Mužstvo se poté bude od pondělí chystat na soustředění v severní Itálii a na šampionát odletí 9. června. První dva zápasy v základní skupině D proti Skotsku a Chorvatsku 14. a 18. června odehraje český celek v glasgowském Hampden Parku a 22. června se utká s Anglií v londýnském Wembley.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud