Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Olympijská naděje Sáblíková uprostřed sporu o miliony: Je z ní rukojmí!

Autor: mah

Celá kauza kolem Petra Nováka (73) se jí konkrétně vlastně vůbec netýká. Medailová naděje pro Peking, Martina Sáblíková (34) však dění koelm svého trenéra prožívá velmi intenzivně. Co to může znamenat s výhledem k olympiádě?

Dva roky starý případ (kdy měl Novák údajně nadsadit faktury za celkem 1,8 milionu korun) vybublal na povrch dva měsíce před olympiádou. Zatímco úspěšný kouč se brání, že vždy jednal ve prospěch závodníků, vně rychlobruslařského svazu sílí názory, že by Novákovi neměla být prodloužena smlouva za cirka 50 tisíc měsíčně, dokud se vše nevysvětlí. Uprostřed všeho zmatku se trápí závodnice, která je na pohodu v týmu extrémně citlivá.

Nabízeli psychologa

Sáblíková je pověstná svým urputným soustředěním na samotné závody. Když trojnásobnou olympijskou vítězku před nazutím bruslí cokoliv rozhodí, znamená to problém. A přesně to se stalo na víkendovém světovém poháru v Calgary: když se Sáblíková dověděla o Novákově kauze, vůbec nenastoupila do závodu na 1500 metrů.

„Je mi líto, že někteří lidé nerespektují fair play ani týmové hodnoty,“ napsala pak v emocích. „Načasování bylo absolutně nešťastné, nemělo se to stát. My jsme to chtěli řešit po olympiádě, rozhodně jsme nechtěli, aby to Martinu ovlivňovalo,“ přiznala pro deník Sport předsedkyně rychlobruslařského svazu Marcela Bradová. „Martina v tuhle chvíli uklidnit nejde. Nabízela jsem jí i psychologickou pomoc,“ dodala.

Rána pro naděje

Vedení svazu rychle přispěchalo s ujištěním, že na Novákově pozici se do olympiády nic nezmění, ale jisté je, že kauza „faktury“ jen tak nevyšumí. Pokud bude chtít Sáblíková rozšířit svou sbírku 6 olympijských cenných kovů, bude muset najít způsob, jak se před dalšími zprávami obrnit. Tak či tak, po zlomených kotnících Evy Samkové je tohle další rána pro české medailové sny.

Bude ta Sáblíková radovat z další medaile? Dění kolem trenéra její koncentraci moc neprospívá.
Bude ta Sáblíková radovat z další medaile? Dění kolem trenéra její koncentraci moc neprospívá.