Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Slavia mohla hrát s West Hamem, v tom přišel Křetínský. Velvyslanec promluvil o megaobchodu

Autor: jim

Bývalý britský velvyslanec Libor Sečka na ostrovech podporuje West Ham a v domácí lize drží palce Slavii. Po loňské úspěšné sezóně kladivářů jednal s majiteli klubu o charitativním přátelském zápasu sešívaných a kladivářů. Jenže rozjetý plán se nedotáhl, protože měli šéfové celku z Premier League důležitější starosti. Jaké bylo pozadí nákupu menšinového podílu West Hamu miliardářem Danielem Křetínským, prozradil Libor Sečka v Blesk Podcast. 

Český fotbalový klub SK Slavia zažívala v minulé a předminulé sezóně zlaté období. Zahrála si Ligu mistrů a v Evropské lize vyřadila Leicester, skotské Glasgow Rangers a až ve čtvrtfinále vypadla s Arsenalem. Výbornou reklamu českému fotbalu na ostrovech dělali i Tomáš Souček a Vladimír Coufal v dresu West Hamu. Fanoušci kladivářů spekulovali, jaký další hráč ze Slavie k nim přijde a v letním přestupovém období dorazil na hostování ex-slávista Alex Král.

Vztahy obou klubů byly na výborné úrovni a toho chtěl využít i tehdejší český velvyslanec ve Velké Británii Libor Sečka. V rámci charitativní podpory sedmileté holčičky Isla Catonové, která v úterý podlehla vzácnému typu rakoviny tzv. neuroblaston, domlouval zápas: „Celá westhamská obec jí pomáhala, včetně fotbalistů a my jsme k jejich úsilí také přispěli. A teď vznikla otázka o speciálním duelu mezi Slavií a West Hamem. My jsme začali seriózně jednat s vedením klubu, jestli je to reálné. Byl by to obrovský projekt, který by velmi pomohl i charitě a ještě by nás víc sblížil,“ popisoval ambiciózní mezinárodní přátelský duel klubů Libor Sečka pro Blesk Podcast.

Jenže v určitém momentu se tahle věc zastavila s tím, že něco velkého se děje v pozadí. Něco jsem tedy tušil, ale nevěděl jsem, že to bude obchod s Danielem Křetínským, ale zaznamenal jsem, že se něco děje. Měnily se podmínky a vedení na to chtělo reagovat, a to že jim to bralo energii na další aktivity. A pak začaly prosakovat menší zprávy,“ popisoval diplomat, jak upadl zájem majitelů o atraktivní zápas.

Prestiž pro Křetínského

Dne 10. listopadu 2021 pak došlo k oficiálnímu prohlášení o nákupu 27% akcií klubu West Ham obchodníkem Danielem Křetínským, který vlastní i Czech News Center vydávající Blesk. Podle velvyslance si tím muž, kterému se v britských ekonomických médiích přezdívá „Česká sfinga“, koupil prestiž. „Británie je tradiční společností a jsou oblasti, v nichž vás určité postavení, v očích Britů posunuje do jiné kategorie a máte díky tomu možnosti i v jiných oblastech. Takže to, že Daniel Křetínský vstoupil do anglického fotbalového světa, který je hlubokou součástí britského naturelu, ho posunuje do lepšího přijímání. Budou ho daleko lépe vnímat i v jiných oblastech, ať už v byznysu nebo ve společenských aktivitách,“ vysvětlil Libor Sečka, že nákup tradičního londýnského klubu není pouze o penězích, ale i klíč k významným osobnostem.

Proč fanoušci West Hamu nesnesou současné majitele Davida Sullivana a Davida Golda a jak v Británii pohlíželi na Slavii po souboji s Rangers v Glawgow, prozradil Libor Sečka v Blesk Podcast:

Blesk Podcast: Podcast: Slavia mohla hrát s West Hamem, řekl velvyslanec
Video se připravuje ...
Tomáš Souček oslavuje pohárový postup West Hamu
Tomáš Souček oslavuje pohárový postup West Hamu