Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Grandslamový šampion Del Potro trpí bolestí a oznámil konec: Rozplakal se na tiskovce!

Autor: ris

Má talent, a tak se dostal do absolutní špičky. Má štěstí, takže se dočkal vytouženého grandslamového titulu. Má srdce bojovníka, že se po několika operacích pokusil o návrat. Má smůlu, jeho zdravotní stav se neslučuje s tím, aby dál hrál milovaný tenis. Proto Juan Martín del Potro (33) se slzami v očích oznámil: „Tohle je můj konec!“

Po několika složitých operacích, ať už zápěstí či kolena, pokaždé vstal a pustil se znovu do práce. Poslední zákrok podstoupil před necelým rokem. Chtěl stihnout olympiádu v Tokiu, jenže… „Moje koleno se mi stalo noční můrou,“ zoufal si rodák z Tandilu na víkendové tiskovce. Zkoušel všechno, alternativní medicínu, různé procedury, svěřil se do rukou chirurgů, všechno marné. A poněvadž se chtěl rozloučit na kurtu, přišel ideální čas. ATP v příštích dnech pořádá podniky v Riu de Janeiro a Buenos Aires.  „Lepší místo na rozlučku jsem si ani nemohl přát,“ snaží se najít aspoň drobečky toho pozitivního .

Nebýt prokletých zranění, měl by kariéru ještě zářivější. Mnohem víc by proháněl ikony Nadala, Federera i Djokoviče a nezůstal by u „pouhých“ dvaadvaceti titulů. I tak si plnil sny. Před třinácti lety vyhrál US Open, v roce 2012 získal bronz na olympiádě v Londýně a stříbro o čtyři roky později v Brazílii. „Dosáhl jsem většiny toho, co jsem chtěl,“ přiznal.  

Teď už se k návratu nechce upínat. „Bolest se stala každodenní součástí mého života. A to nejen při sportu. Usínám s ní už dva půl roku,“ tesknil. „Začaly se mi dít divné věci. Dřív jsem třeba v klidu seděl tři hodiny v autě, to teď neexistuje. Musím si zastavit, abych si protáhl nohu,“ popisoval.

A takhle to dál nejde!

Grandslamový šampion a dvojnásobný medailista z olympijských her Juan Martín del Potro
Grandslamový šampion a dvojnásobný medailista z olympijských her Juan Martín del Potro