Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Helceletová by měla po dopingu Rusky získat zlato a bronz. Po 10 letech mistryní Evropy!

Autor: zal, tad

Když si tehdy v Helsinkách doběhla na čtvrtce překážek pro stříbro, říkala o něm, že má cenu zlata. A vida, po 10 letech se ukazuje, že možná měla pravdu. Analýza biologického pasu Rusky Iriny Davydovové (33) odhalila doping a nejcennější kov má nově patřit Denise Helceletové (35).

„Tak to jsem se mezi krmením a úklidem stala mistryní Evropy, to je dobrý,“ smála se Denisa, která na šampionátu v roce 2012 závodila pod jménem Rosolová, když jí Blesk šťastnou novinu oznámil. „Jenže my ještě nemáme ani medaile z Dauhá, a to už je dvanáct let,“ připomněla dopingový případ, který nadvakrát posunul štafetu českých čtvrtkařek z halového MS 2010 ze čtvrtého na druhé místo.

Čerstvě odhalené nesrovnalosti v krevních vzorcích Davydovové ale můžou mít i další pozitivní následky. Helceletová kromě zlata získá i bronz z ME 2014 v Curychu a bronz přibude také do sbírky nejlepší české překážkářky Zuzany Hejnové (35), která v Helsinkách v slzách finišovala čtvrtá. „Nepsali jsme si, nejsme spolu v kontaktu. Ona teď chtěla ještě pokračovat, aby tu evropskou medaili konečně získala. Tak teď ji má, ale myslím, že se bude v srpnu v Mnichově snažit vybojovat ji i na stadionu,“ říká Denisa.

Šance pro dcery Manželka desetibojaře Adama Sebastiana Helceleta ukončila kariéru před čtyřmi lety, když čekala dceru Evelin. Loni v září přivedla na svět druhou holčičku – Anastasii. „Už mám jinačí priority. Ale říkala jsem si, že Evelin teď přece jen tu mámu na stupních možná uvidí,“ nachází Denisa jedno velké pozitivum na odložené korunovaci královnou evropských překážek. Snad se dočká co nejdřív!

Počkají si roky!

Případ obou atletek je v samém počátku, Ruská hříšnice se může hned několikrát odvolat a obě Češky si tak na medaile počkají. „Jsme v řádu měsíců, klidně i roku a více, než může být potvrzena revize výsledků,“ upozorňuje Michal Procházka z Českého atletického svazu s tím, že například Špotáková s Bábou čekali 7 let. Helceletovou i Rosolovou může těšit alespoň to, že jim svaz doplatí rozdíl v odměnách, obě si přilepší o desetitisíce.

Denisa Helceletová se stříbrnou medailí z ME v Helsinkách 2012
Denisa Helceletová se stříbrnou medailí z ME v Helsinkách 2012