Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Despotická trenérka Tutberidzeová: Hodnocení zázračné krasobruslařky Valijevové!

Autor: ptr

Olympijské hry jsou minulostí, ale krasobruslařský skandál hýbe světem dál. Zázračné ruské dítě Kamila Valijevová (15) se díky pozitivnímu testu na zakázaný trimetazidin, který měla v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu, stala jednou z hlavních postav her. Svými metodami nechvalně proslulá trenérka Eteri Tutberidzeová poskytla první hodnocení své hvězdné svěřenkyně.

Šokující dopingové odhalení, které ještě stále může zneplatnit zisk medaile ze soutěže týmů, se bude řešit nějaký čas. Ovšem pověst ruské krasobruslařské školy utrpěla další šrámy a nedůvěra vůči ruskému sportu je zas o něco větší. Mladičká Kamila se sice hájila, že léky požila nechtíc a náhodou, když pila ze stejné skleničky jako její dědeček, ale její verze příliš příznivců ve zbytku světa nenašla.

Pár slov do světa poslala i jedna z hlavních postav kauzy, trenérka Tutberidzeová. „Kamila Valijevová - olympijská vítězka v soutěžích družstev, naše hvězda. Velmi křehký a zároveň velmi silný sportovec. Zkouškou, která padla na Kamilu, musí celý náš tým projít společně. Jak příznačné takové situace jsou - ti, kteří se včera usmívali, dnes odešli z tribun, útočí jako šakali a nabízejí různé metody inkvizice,“ pochválila veřejně svou svěřenkyni, aby záhy ukázala na podle svého mínění pokrytectví, kdy veřejnost ihned po prvním pozitivním dopingovém vzorku bez milosti odvrhla její talentovanou hvězdičku.

Již v pondělí poslala svým fanouškům vzkaz i samotná Valijevová, kde se vrátila k právě absolvovanému svátku sportu. „Moje první olympiáda je konečně za námi a chci poděkovat těm, kteří mě k této nejdůležitější události v životě sportovce dovedli – svým trenérům: Eteri Tutberidzeové, Sergeji Dudakovovi, Daniilu Gleichengauzovi. Jste absolutní mistři ve svém oboru! A vy nejen trénujete, ale také učíte překonávat sami sebe, což mi pomáhá nejen ve sportu, ale i v životě. S vámi po boku se cítím chráněná a schopná obstát v jakémkoli testu. Děkuji, že mi pomáháte být silnou,“ našla pro svůj trenérský tým jen pochvaly a slova vroucích díků.

Přísná trenérka Eteri Tutberidzeová vychovala dynastii hvězd ruského krasobruslení. Její metody ale vyvolávají pochybnosti...
Přísná trenérka Eteri Tutberidzeová vychovala dynastii hvězd ruského krasobruslení. Její metody ale vyvolávají pochybnosti...