Marie Sehnálková
22. února 2022 • 04:45

Hrdinové Her: král s malorážkou, zlatá bota, létající modelka i ségra Ledecké

Autor: Marie Sehnálková, inf, zoh
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo byli největší hrdinové uplynulých olympijských her v Pekingu?Kdo byli největší hrdinové uplynulých olympijských her v Pekingu?FOTO: Koláž iSport.cz

    Oheň zimních Her v Pekingu v neděli vyhasl. Olympiáda přinesla strhující příběhy, nové rekordy a z některých závodníků se staly globální sportovní hvězdy. Svět ohromil třeba sedmnáctiletý hokejový talent ze Slovenska, „létající modelka“ či vlastním týmem odepisovaná rychlobruslařka. Deník Sport přináší přehled deseti největších hrdinů Her.

  • Johannes Thingnes Bö

    28 let
    biatlon
    Norsko

    medaile:
    zlato – smíšená štafeta
    zlato – mužská štafeta
    zlato – sprint
    zlato – závod s hromadným startem
    bronz – vytrvalostní závod

    Osmadvacetiletý závodník vybojoval v Pekingu hned pět medailí. Trojnásobný vítěz Světového poháru přitom prožíval před olympiádou nebývalou výkonnostní krizi. „Nemám tušení, co se děje a nevím, co s tím dělat. Mohu jen doufat v zázrak,“ tvrdil před Hrami frustrovaný olympionik. Zda zázrak skutečně nastal? Těžko říct, favorit však formu objevil. Johannes Thingnes Bö zásadně napomohl Norsku stát se nejen nejúspěšnější biatlonovou zemí letošních Her, ale i k celkovému prvenství v medailovém pořadí států.

    Úspěšný norský biatlonista Johannes Thingnes Bö na olympiádě v Číně Úspěšný norský biatlonista Johannes Thingnes Bö na olympiádě v ČíněFoto ČTK / AP / Aaron Favila

  • Ireen Wüstová

     

    35 let
    rychlobruslení
    Nizozemsko

    medaile:
    zlato – 1500 metrů
    bronz – stíhací závod

    Po minulých Hrách už ji odepisovali jako neperspektivní. Vždyť letos oslavila pětatřicet. Nizozemská rychlobruslařka se i přes nedůvěru vlastního týmu nakonec rozhodla v Pekingu přeci jen nastoupit. A mladší kolegyně nestačily zírat. Veteránce, kterou odepisovaly, se podařilo získat šesté zlato, k tomu přidala olympijský rekord na 1500 metrů a bronz ve stíhačce. Ireen Wüstová se tak stylově rozloučila s bohatou kariérou, kterou se rozhodla po návratu z Her definitivně ukončit.

    Rychlobruslařská hvězda Ireen Wüstová v Pekingu vybojovala zlato na páté olympiádě v řadě Rychlobruslařská hvězda Ireen Wüstová v Pekingu vybojovala zlato na páté olympiádě v řaděFoto Profimedia.cz

  • Sofia Goggiaová

    29 let
    alpské lyžování
    Itálie

    medaile:
    stříbro – sjezd

    Když se přesně 23 dnů před vypuknutím Her zranila, jen málokdo věřil tomu, že se postaví na olympijský start, natož získá medaili. Nalomená lýtková kost, poškozený zkřížený vaz a podvrtnuté koleno. Prognóza rozhodně nezněla přívětivě. Italské lyžařce se ale podařil malý zázrak. Obhajoba zlata z Pchjongčchangu se Sofii Goggiaové nezdařila o pouhých 16 setin sekundy, v olympijském závodě sjezdařek si vyjela cenné stříbro. „Jsem na ni strašně pyšná. Už jenom tím, že se tady postavila na start, tak je vítězka,“ chválila Ester Ledecká po stříbrné jízdě svou kamarádku, s kterou si dokonce říkají ségry.

    Italka Sofia Goggiaová vybojovala tři týdny po zranění stříbrnou olympijskou medaili Italka Sofia Goggiaová vybojovala tři týdny po zranění stříbrnou olympijskou medailiFoto ČTK/Luca Bruno

  • Juraj Slafkovský

    17 let
    hokej
    Slovensko

    medaile:
    bronz

    Jeho tvář znal před Hrami jen málokdo. Je mu totiž pouhých 17 let a na velkém hokejovém turnaji se objevil vůbec poprvé. Navíc je tak mladý, že si podle pravidel musí krýt obličej košíkem. Většina lidí ho tak prvně viděla, až když v sobotu se slovenským nároďákem přebíral bronz. Vysmátý mladík s rovnátky, který hokejově rostl i v Hradci Králové, se s celkem sedmi góly stal nejlepším střelcem celého turnaje a napomohl Slovensku k zisku historické medaile. Letos ho čeká draft do NHL a je možné, že i díky výkonům na ZOH překoná slovenský rekord Mariana Gáborika. Toho si Minnesota v roce 2000 vybrala jako třetího v pořadí.

  • Lindsey Jacobellisová

    36 let
    snowboardcross
    USA

    medaile:
    zlato – individuální závod
    zlato – smíšená družstva

    Nepovedený kousek z Her v Turíně si pamatuje nejeden sportovní fanoušek. Lindsey Jacobellisová si suverénně jela pro zlato, jenže při předposledním skoku předvedla oslavný trik, při kterém spadla a skončila nakonec druhá. Ve Vancouveru a v Soči se jí jízdy nevyvedly, v Pchjongčchangu skončila čtvrtá za Evou Samkovou. V Číně od šestatřicetileté veteránky paradoxně nikdo medaili nečekal. A povedlo se. Dokonce dvakrát. Ke zlatu z individuálního závodu přidala i první místo v závodu smíšených družstev, které vybojovala se svým parťákem Nickem Baumgartnerem.

    Lindsey Jacobellisová se dočkala, na páté olympiádě získala první zlato Lindsey Jacobellisová se dočkala, na páté olympiádě získala první zlatoFoto Reuters

  • Alexandr Bolšunov

    25 let
    běžecké lyžování
    Rusko

    medaile:
    zlato – skiatlon
    zlato – 30 km volně
    zlato – štafeta 4x10 km
    stříbro – 15 km klasicky
    bronz – sprint dvojic

    S třetím zlatem a celkově pátou medailí se ruský reprezentant stal nejúspěšnějším běžcem letošních Her. Zřejmě nejvíc se mu do paměti vryl poslední závod v Pekingu. Kvůli mrazu a silnému větru byla bruslařská trať zkrácena z 50 na 30 kilometrů, pocitová teplota sahala k minus 35 stupňům a servismany v buňkách trápily omrzliny. Norský fenomén Johannes Hösflot Klaebo raději v půlce odstoupil. Alexandr Bolšunov si ale drsný zážitek jako jeden z mála pochvaloval. „Čím jsou podmínky tvrdší, tím je to pro mě lepší,“ řekl Rus, který si na oslavu páté medaile nazul zlaté boty.

    Zlatá radost Alexandra Bolšunova Zlatá radost Alexandra BolšunovaFoto ČTK

    Zlaté boty Alexandra Bolšunova Zlaté boty Alexandra BolšunovaFoto Reuters

  • Eileen Ku

    18 let
    freestyle lyžování
    Čína

    medaile:
    zlato – U-rampa
    zlato – Big Air
    stříbro – slopestyle

    Akrobatická lyžařka se stala domácí hrdinkou olympiády. Závodnice, která kombinuje sportovní kariéru s modelingem, se narodila v San Francisku. Když jí bylo patnáct, rozhodla se změnit národní tým a reprezentovat zemi svojí matky – Čínu. Do Pekingu přijížděla s tím, že by ráda posbírala všechna zlata ve třech freestylových disciplínách. Velký tlak se jí podařilo ustát a ambiciózní plán téměř bezezbytku splnila. Na vylepšení stříbrného umístění ve slopestylu bude nepochybně ještě dost času na některých z následujících Her. Eileen Ku je totiž pouhých 18 let a očekává se, že zlaté medaile z letošních Her nejsou její poslední.

    Ailing Eileen Ku vyhrála závod na U-rampě a s dvěma zlatými a jednou stříbrnou patří k nejúspěšnějším sportovcům olympiády. Ailing Eileen Ku vyhrála závod na U-rampě a s dvěma zlatými a jednou stříbrnou patří k nejúspěšnějším sportovcům olympiády.Foto Reuters

  • Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron

    26 let, 27 let
    krasobruslení
    Francie

    medaile:
    zlato – rytmické tance

    Francouzský pár získal v Pekingu zlato a cenný kov vyšperkoval ještě světovým rekordem. Celkový součet 226,98 bodu doposud nezískal žádný jiný pár. Ruské rivaly, kteří si z olympiády odvezli stříbro, za sebou nechali o více než šest bodů. To je největší rozdíl v historii tance na ledě podle bodovacího systému platného od roku 2006. „Skuteční vítězové. Fenomenální. Přesně v tomto bodě se snoubí umění a sport. Tohle považuji za vrchol zábavy,“ nešetřil chválou po vítězné jízdě americký komentátor Eurosportu Simon Reed.

    Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron Gabriella Papadakisová a Guillaume CizeronFoto Reuters

  • Francesco Friedrich

    31 let
    boby
    Německo

    medaile:
    zlato – dvojboby 
    zlato – čtyřboby

    Pilot, jehož velkým vzorem je Michael Schumacher, obhájil v Pekingu nejprve zlato v závodě dvojbobů a poté si připsal prvenství i s posádkou na čtyřbobu. Jako první v historii tak dokázal pod pěti kruhy zopakovat vítězný double. A co říká Francesco Friedrich na narážky, že se bobisté v závodech jen vozí? „Není to tak snadné, jak to vypadá. Boby znamená 99 procent času dělat něco jiného než svůj sport. Příprava zahrnuje silový trénink, sprinty, mentální trénink, práci na bobovém trenažéru a hledání dobrých brzdařů,“ shrnul německý fenomén.

    Německý bobista Francesco Friedrich vybojoval v Pekingu dvě zlata Německý bobista Francesco Friedrich vybojoval v Pekingu dvě zlataFoto ČTK / Arne Dedert

  • Nils van der Poel

    25 let
    Švédsko

    medaile:
    zlato – 5 kilometrů
    zlato – 10 kilometrů

    Po nepříliš vydařené olympiádě v Pchjongčchangu si dal švédský talent dvouletou pauzu. Odložil brusle, odešel do armády a začal se věnovat běhání. „Zvládl jsem 20 ultramaratonů, tisíckrát jsem skočil s padákem, jezdil jsem na snowboardu a projel Švédsko na kole,“ líčil Nils van der Poel. A pauza se vyplatila. Tím, že zkoušel jiné sporty, se mu vrátila chuť k rychlobruslení. V Pekingu vyhrál závody na pět i deset kilometrů. V druhém navíc pokořil vlastní světový rekord.

    Švédský rychlobruslař Nils van der Poel Švédský rychlobruslař Nils van der PoelFoto ČTK / AP / Ashley Landis

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud