Jan Denemark
14. března 2022 • 17:25

Že politika do sportu nepatří? Ale jděte. Tam, kde potřebuje, si ho vždy najde

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JANA DENEMARKA | Během prvních tří týdnů války na Ukrajině se symbolem pro agresora stalo písmeno „Z.“ Označují se jím ruské jednotky páchající zvěrstva od Charkova po Lvov. Ruská státní mašinérie mezitím obsáhla všechny části tamní společnosti. Jen za pár dnů se z autokracie, která se snažila občas ukazovat prvky demokracie, vyvinula tvrdá totalita, jež kompletně změnila fungování státu.



Pokud by se někdo od státní propagandy odklonil, jde sedět na 15 let. Pokud někdo na náměstích vyřkne nahlas slovo mír, nebo ho má jen napsán na malé cedulce, čeká ho bití, zatýkání a ponižování. Lidé se bojí i jen komunikovat s přáteli ze zahraničí, na ulici vám policie klidně prošmejdí telefon, zda v něm není něco „protistátního.“ Vítejte, tohle je Rusko v roce 2022.

Vladimir Putin utáhl opratě, válečným řáděním uvrhl Rusko do izolace a jal se direktivně rozhodovat o všem, co se stane. Sport nevyjímaje. A protože hokej je kremelským mocipánům blízký už od dob brežněvovského Sovětského svazu, lze na hře s pukem tvrdší vyžadování válečné propagandy nejlépe ukázat.

První vlaštovkou bylo právě písmeno „Z“ na domácím utkání Kazaně na kostce nad ledem. Následně KHL rozeslala všem klubům zprávu, kde žádá otevřenou podporu války na Ukrajině a její „správnou“ propagaci na sociálních sítích. „Žádáme vaši spolupráci při práci s fanoušky, aby podporovali armádu,“ stojí v dopise.

Ano, oblíbený sport ruského diktátora, pupeční šňůrou propojený s energetickými a ropnými giganty jako Gazprom, nebo Rosněft, se od státního směřování nemůže odklonit, naopak. V případě KHL jde navíc o politický projekt, jenž měl dlouhá léta za cíl rozšířit ruskou sféru vlivu do západní Evropy. A kdyby to náhodou klubům nebylo dostatečně jasné, od vedení soutěže přišla jasná zpráva. Aby nevznikly nejasnosti.

„Zažíváme těžké časy. Mnoho zpráv je zveřejňováno každou minutou a bohužel velice často jde o nejasné informace, nebo rovnou o fake news. Podpora našich mužů během válečného konfliktu je jedinou možnou reakcí normálního člověka. Žádáme vás, abyste válečnou akci podpořili a pracovali se svými fanoušky směrem k podpoře armády. Zasíláme vám proto společné kampaňové plakáty. Mohou být použity ve formě vlajek, letáků, nebo jen vytisknutých papírů. Zároveň upozorňujeme, že tahle propagace je povinná,“ napsali ředitelé ligy všem celkům.

Možnost volby kluby nemají, a i kdyby se náhodou našel někdo, kdo by s tímto postupem měl problém, zakročí se s ním stejně, jako s odpůrci agrese na náměstích. Patnáct let natvrdo. Vždyť jsme přece ve válce! O nezávislosti projektu KHL už netřeba spekulovat ani v žertu. Jde o jeden z nejsilnějších nosičů ruské ideologie, jenž v minulosti vznikl přesně s cílem jakkoliv podporovat směřování federace.

Od počátku konfliktu se z KHL odpojil Jokerit Helsinky a Dinamo Riga. V Putinově hračce tak z mezinárodních celků zbyl pouze kazašský Barys Nur-Sultan, čínský Kunlun a Dinamo Minsk z Lukašenkova Běloruska. Se soutěží utnula veškeré kontakty NHL, někteří zahraniční hráči se odhodlali k odchodu, další budou následovat. Klesající cena rublu, i mezinárodní izolace hokejovému angažmá zkrátka nepřejí.

Současná pozice KHL je paralelou k celému Rusku, které se uzavírá před světem a žije ve své vlastní bublině, kde samo sebe přesvědčuje o své jedinečnosti. Příklad tamní ligy navíc jednou provždy mění výrok, který mohl být často slyšitelný tam, kde jste ve sportovním světě chtěli po někom vyjádření k aktuální politické situaci.

 „Sport by neměl do politiky zasahovat,“ nebo „sport by měl zůstat apolitický.“ Tyhle alibistické fráze už neobstojí. Jednak proto, že politika do sportu zasahuje a najde si do něj cestu, když potřebuje. A neobstojí také proto, že sport se jak v minulosti, tak v současnosti, stal silnou politickou kartou sám o sobě.

Potvrzují to hlavně režimy, kde slova jako demokracie či lidská svoboda, jsou jen prázdné fráze. Sport je pro ně výkladní skříní, propagací vlastního jednání a maskováním kriminálních činů. V angličtině existuje pro takové jednání hezké slovo: sportwashing. To když například lidem nabídnete skvěle zvládnuté olympiády, zatímco v zákulisí porušujete lidská práva. Nebo když zařídíte hokejové utkání v Moskvě, kde všude visí písmeno „Z“ a na Ukrajině bombardujete porodnice. Ano, politika do sportu zasahovat nemusí, je s ním totiž pevně svázaná.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud