Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Pohřeb legendárního krasobruslaře Divína (†86): Loučil se i Verner

Autor: mat

Třikrát startoval na zimní olympiádě, v americkém Squaw Valley získal v roce 1960 stříbro. Z mistrovství Evropy přivezl celkem osm cenných kovů. Karola Divína (†86), stálici československé krasobruslařské školy z přelomu 50. a 60.let minulého století a uznávaného trenéra, ve čtvrtek vyprovodila v brněnském krematoriu rodina, přátelé i fanoušci na poslední cestu. Divín zemřel 6.dubna.

V jediném projevu ve smuteční síni rodinná přítelkyně Barbora Antonová podtrhla sportovní fenomén i široké srdce Divína. „Byl to symbol československých sportovních úspěchů, ale i výborný trenér, milující tatínek i člověk, který měl svůj osobitý humor. Jeho popisování různých příhod k tomu patřilo. Měl i talent na jazyky, v posledních letech třeba oprášil svou francouzštinu,“ shrnula.

Rakev legendy na katafalku pokryly lilie. Mezi květinovými dary od rodiny a přátel nechyběly ani ty od Českého olympijského výboru, Klubu olympioniků a krasobruslařského svazu. Po varhaním úvodu zazněly písně od Celiny Dion, Neila Diamonda, legendární píseň Čau lásko v podání Karla Gotta a Marcely Holanové. Závěr smutečního loučení obstaraly Alžbětínská serenáda, Ave Marie a především celou minutu trvající potlesk přítomných.

„Měl jsem k němu obrovský respekt, ale on si nás získal kamarádským přístupem. Na ledě byl detailista, říkal, že pokud chceme uspět, musíme vydržet. Že úspěch nepřijde ze dne na den,“ svěřil se René Novotný (58), mistr světa ve sportovních dvojicích s Radkou Kovaříkovou.

René Novotný o sportovním fenoménu Karola Divína
Video se připravuje ...

Nechyběl ani mistr Evropy z roku 2008 Tomáš Verner (35), který se s Divínem setkal na konci své kariéry. „Karol udělal pro naše krasobruslení moc, i proto, že si našel čas na naše mlaďochy a pomáhal mentorovat. Říkal, je to práce i láska ke sportu. Že to nekončí hodinou tréninku, že to platí pro celý sportovní život,“ řekl Verner.

Divín se narodil v Budapešti české matce, jeho otec Antonín Finster byl Maďar německého původu. Rodina se přestěhovala do Bratislavi, kde Karol poprvé v devíti letech nazul brusle. Přísný otec ho naučil základům krasobruslení a trénoval. Později se stal členem klubu TJ Slovan Bratislava.

Deset let na výsluní

Celé desetiletí od roku 1954 do 1964 patřil Divín mezi evropskou a světovou špičku, předznamenal další česká esa na ledě, sourozence Romanovi, Hana Maškovou a olympijského vítěze ze Sappora. 1972 Ondreje Nepelu. Úspěšný byl také jako trenér. Později se společně s manželkou Mirkou usadil natrvalo v Brně.

Legendární krasobruslař Karol Divín
Legendární krasobruslař Karol Divín