iSport.cz
4. února 2022 • 15:45

Zahájení olympijských her 2022: dva Češi s vlajkou, kdo zapálil oheň?

Autor: iSport.cz, ČTK, Marie Sehnálková, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympiáda v Pekingu oficiálně odstartovala. Na velkolepé show plné světelných efektů nechybělo ani pět desítek zástupců české výpravy. „Nepopsatelný pocit,“ nenacházela po ceremoniálu slova vlajkonoška a kapitánka ženského hokejového týmu Alena Mills.



Pekingský národní stadion známý také jako Ptačí hnízdo včera hostil slavnostní zahájení XXIV. zimních olympijských her. Ačkoliv Číňané avizovali, že kvůli pandemii koronaviru nebude úvodní show delší než 100 minut, protáhla se nakonec na více než dvě hodiny. Autor ceremoniálu, režisér Čang I-mou, se rozhodl vsadit především na moderní technologie. Celé představení se odehrávalo na obrovské LED ploše, na které se prostřednictvím světelné show připomněly všechny zimní hry od Chamonix 1924.

Po velkolepém vystoupení začala promenáda účastníků. Jako první z více než 90 zemí vkročili na plochu Národního stadionu jako tradičně Řekové. Bývá zvykem, že se nastupuje podle abecedy, která je v pořadatelské zemi nejpoužívanější. Vzhledem k tomu, že se čínština zapisuje pomocí znaků a nikoliv písmen, byly země řazeny podle počtu tahů prvního znaku v názvu. Češi se tak nevšedně objevili téměř na konci mezi zástupci Haiti a Filipín.

Slavnostního zahájení se osobně zúčastnilo zhruba pět desítek českých sportovců. Jednalo se zejména o ty, kteří bydlí přímo v Pekingu. Doprava z horských středisek je totiž komplikovaná. Přímo do Ptačího hnízda tak osobně dorazili hokejisté, krasobruslaři, bobisté, curleři, skeletonisté, rychlobruslaři na krátkých tratích a snowboardisté.

Slavnostní zahájení olympijských her v Tokiu
Slavnostní zahájení olympijských her v Tokiu

Českými vlajkonoši se stali hokejistka Alena Mills a krasobruslař Michal Březina. Oba si pochvalovali rekordní českou výpravu. Mezi nominovanými je letos 116 jmen (ačkoliv jich bude kvůli zraněním a koronaviru nakonec startovat méně), díky čemuž se řadí na 10. místo v celkovém pořadí zemí. Nejvíce sportovců vysílají do bojů o medaile Američané (224), Kanaďané (215) a Rusové (212).

„Bylo to pro mě něco nového. Vždycky jsem totiž stál jen za vlajkou. Nést ji, když nastupovala celá výprava, a ještě navíc když máme největší tým v historii zimních olympiád, bylo neskutečné,“ komentoval český krasobruslař.

„Nepopsatelný pocit se spoustou pozitivních emocí,“ souhlasila kapitánka českého hokejové reprezentace. „Žádné speciální školení jsme na to neabsolvovali. Dali nám vlajku do ruky a párkrát jsme si vyzkoušeli, jak ji držet. Líbilo se mi, že jsme ji nesli skoro celou dobu společně, jen jsme si ji občas přendávali, abychom mohli mávat.“

Řada členů výpravy včetně české vlajkonošky si ozdobila povinné respirátory namalovaným knírkem jako poctu snowboardkrosařce Evě Samkové, která se kvůli zranění nemůže Her účastnit.

Řada zemí včetně Spojených států či Velké Británie ohlásila diplomatický bojkot Her a nevyslala do Pekingu vrcholné politické představitele. Na druhou stranu se někteří zahraniční hosté včetně ruského prezidenta Vladimira Putina slavnostního zahájení zúčastnili. Českým sportovcům z tribun mával předseda olympijského výboru Jiří Kejval.

Vlajkonoši na slavnostním zahájení ZOH

Historicky prvním českým vlajkonošem byl na zahajovacím ceremoniálu v Lillehammeru 1994 běžec na lyžích Pavel Benc. Při posledních olympijských hrách v Pchjončchangu nesla při zahájení českou vlajku Eva Samková. Pro zahájení Her v Pekingu si čeští sportovci si jako své vlajkonoše zvolili kapitánku ženské hokejové reprezentace Alenu Mills a jednoho z nejzkušenějších českých sportovců na ZOH krasobruslaře Michala Březinu.

V německé výpravě se při své osmé účasti pod pěti kruhy dočkala role vlajkonošky při slavnostním zahájení rychlobruslařka Claudia Pechsteinová, které vlajku ponese společně s bobistou Francescem Friedrichem.

Americkým vlajkonošem byl John Shuster jako první curler v historii. Po jeho boku šla rychlobruslařka Brittany Boweová, která nahradila bobistku Elanu Meyersovou Taylorovou, jež měla pozitivní test na covid-19. Shuster je na páté olympiádě a čeká ho obhajoba zlata.

Rok Vlajkonoš při zahájení Her
2022 (Peking) Alena Mills (lední hokej)
Michal Březina (krasobruslení)
2018 (Pchjončchang) Eva Samková (snowboarding)
2014 (Soči) Šárka Strachová (alpské lyžování)
2010 (Vancouver) Jaromír Jágr (lední hokej)
2006 (Turín) Martina Sáblíková (rychlobruslení)
2002 (Salt Lake City) Aleš Valenta (akrobatické lyžování)
1998 (Nagano) Luboš Buchta (běh na lyžích)
1994 (Lillehammer) Pavel Benc (běh na lyžích)

Sport Magazín Plus k olympiádě v Pekingu objednávejte na iKiosek.cz ZDE>>>

Speciální Sport Magazín PLUS k ZOH: 104 stran, kompletní program i česká nominace
Video se připravuje ...

Účast politiků na slavnostním zahájení OH

Slavnostního zahájení se navzdory kontroverzím někteří světoví politici zúčastnili. Mezi zahraničními hosty, kteří na zahajovací ceremoniál dorazili, byl třeba ruský prezident Vladimir Putin, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, jeho polský kolega Andrzej Duda nebo saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Naopak američtí, britští, kanadští či australští politici na zahájení olympijských her chyběli. Tyto země již dříve oznámily diplomatický bojkot olympiády, který odůvodnily porušováním lidských práv v Číně. Premiér Petr Fiala minulý týden uvedl, že do Pekingu nepojede ani žádný z českých ministrů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud