Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Nezapomenutelné příběhy Her: Válka krasavic, sen o jointu i smrt v korytě!

Autor: ris
  • Nezapomenutelné okamžiky zimních olympijský her. Kanaďanovi Rebagliatimu dali, vzali a zase dali zlato, kanadské dvojici Saleová - Pelletier ukradla triumf podvodnice

    Zimní olympijské hry! Soutěž, o kterou usilují tisícovky sportovců z téměř celého světa. Uspěje v nich ale jen hrstka nejšikovnějších i nejšťastnějších. Do jejich kroniky se však nezapomenutelně nevryli jen šampioni. Připomeňte si nejzajímavější příběhy, které olympiáda napsala! Od slavného snílka Eddie „Orla“ Edwardse, po marihuanového předchůdce Ester Ledecké či válku půvabných krasobruslařek s kriminální zápletkou...

  • Calgary 1988: Eddie Edwards, ze sjezdaře ptákem

    Dnes osmapadesátiletý rodák z britského Cheltenhamu byl vášnivým sportovcem. Původně plánoval absolvovat Hry jako sjezdař, ale z finančních i konkurenčních důvodů přestoupil v roce 1986 k jiné disciplíně. O rok později se na MS v Oberstdorfu kvalifikoval na olympiádu v Calgary už jako skokan na lyžích. Přitom sotva přeletěl buben s logem šampionátu.

    V olympijském závodě na můstku K70 skočil dvakrát 61 metrů, bezmála o třicet metrů méně než vítěz Nykänen. Na můstku s kritickým bodem 90 doplachtil na značku 71 resp. 67m. V obou soutěžích skončil poslední. Nevadí, lidé mu i tak za odvahu dlouhé minuty nadšeně aplaudovali. Profesionálové jej však mezi sebe nikdy nevzali. Aby jim nedělal ostudu ještě v Albertville, zvýšili mocipáni kvalifikační standardy natolik, že Angličan už neměl šanci je naplnit.

    Foto Profimedia.cz

  • Lillehammer 1994: Válka Američanek

    Upřímně, kdo si dnes pamatuje, že olympijský závod krasobruslařek před osmadvaceti lety na olympiádě v Norsku opanovala ukrajinská blondýnka Oksana Bajulová? No, mnohem víc fanouškům utkvěla v paměti válka amerických hvězd Nancy Kerriganové s Tonyou Hardingovou, jejíž manžel Jeff před mistrovství USA v lednu 1994 najal násilníka, který rivalku jen pár hodin před kvalifikačními závody brutálně napadl a znemožnil jí o Hry bojovat.

    Hardingová sice triumfovala, olympijský výbor ji ale po skandálu z týmu vyloučil. Následně uspěla u soudu a na sever Evropy odcestovala. Stejně jako Kerriganová, kterou dodatečně nominovalo krasobruslařské vedení. Jejich olympijskou konfrontaci tehdy hltaly miliony diváků u televizní obrazovky. Kamery rivalky pronásledovaly doslova na každém kroku.

    „Nancy byla miláčkem Ameriky. Pohledná žena, vzorná dcera pečující o svoji slepou maminku. Tonya byla naopak silový typ. Talent ve spárech šíleného manžela,“ popisoval tehdy český reprezentant René Novotný. Hardingová v Norsku skončila až na ostudném osmém místě. Také proto, že ještě před volnou jízdou propadla záchvatu pláče. Dolehl na ni psychický tlak i fakt, že jí praskla tkanička u boty. Se slzami v očích skončila až na osmém místě. Kerriganová, kterou v Lillehameru nespustili z očí bodyguardi, brala stříbro.

  • Nagano 1998: Šílený pád slavného Herminátora

    V Naganu dovedl českou hokejovou reprezentaci k olympijskému zlatu »Dominátor« Hašek, na svazích v Hakubě uchvátil svojí nesmrtelností »Herminátor« Maier. Při sjezdu v pátek třináctého února se znovu narodil. Jen sedmnáct vteřin po startu ztratil v rychlosti 105 km/h těsně před skokem balanc a po brutálním pádu plném přemetů nezastavilo jeho bezvládné tělo ani dvojřadí ochranných sítí.

    Největší favorit se zabořil až do hlubokého sněhu za nimi. Letěl přes padesát metrů. Fanoušci trnuli, závodník se ale po pár vteřinách postavil na nohy a zamával do kamery: „Lidi, jsem v pohodě!“ Ač měl těžce zhmožděné rameno a koleno, nastoupil o tři dny později na start super-G. Ve čtyřech předolympijských superobřích slalomech vyhrál a nejinak tomu bylo i v Japonsku. Získal tak první olympijskou medaili v kariéře. Aby svůj pohádkový příběh korunoval, pověsili mu nejcennější kov na krk i po obřím slalomu.

  • Nagano 1998: Zlato s příchutí trávy!

    Snowboarding zařadili na olympiádu kvůli atraktivitě. Historicky první zlatou placku v paralelním slalomu vyhrál předchůdce Ester Ledecké Kanaďan Ross Rebagliati. Tři dny nato mu medaili vzali, protože měl pozitivní test na marihuanu. „Po závodě jsme se vrátili na hotel a docela slavili. Jo byla to celkem šílená noc včetně karaoke. Všichni medaili chtěli vidět,“ vzpomínal později pro CBC. Ráno se dozvěděl, že ji musí vrátit. „Ach ne, to jako fakt,“ zoufal si.

    Nadšení vystřídalo zklamání. „Bylo to jako černá můra. Čtyři měsíce se mi vracel sen, že jsem na testování zapomněl a dal si jointa. Měl jsem půlku v sobě a najednou si říkal: Ty brďo, to jsem posral. A tenhle sen se mi zdál furt dokola. Pokaždé jsem se vystresovaný probudil a pak se mi ulevilo, když jsem si uvědomil, že jsem žádnou trávu nekouřil,“ vyprávěl…

    Přísahal, že nic zakázaného nepožil. Ale také dodal, že se zúčastnil dýchánků, kde droga kolovala mezi jeho kamarády. Tak se mu dostala do těla! Dokonce osm hodin strávil v policejní cele, kde se podrobil výslechu. Byl ve stresu a hubnul. Zámořská delegace se nevzdala a proti ortelu podala odvolání. Právníci zjistili, že marihuana není na seznamu zakázaných látek. A nebyla! „Takže neporušil žádná pravidla, navíc THC přece nezvyšuje výkon!“ Vyšlo to a Rossovi se krásná trofej vrátila. A úspěch i lehkou drogu pak využil k propagaci svojí firmy s všeříkajícím názvem „Ross‘ Gold“ obchodujícím s konopím!

    Foto Profimedia.cz

  • 2002 Salt Lake City: Australské štěstí

    Historicky první zlato ze zimních olympijských her pro Austrálii získal v short tracku Steven Bradbury. Senzačně se dostal do finále, kde neměl valných šancí na úspěch. Jenže… Ve finále zvolil strategii držet se vzadu a spoléhat na nehodu soupeřů. Pády nebývají v kontaktním sportu ničím výjimečným.

    Jeho taktika vyšla dokonale. Když bruslaři vjížděli do posledního kola, byl s přehledem poslední. Jenže vlčáci před ním se rvali o zlato takovým stylem, že v závěrečné zákrutě popadali jako hrušky. Američan sejmul Číňana a Američana se Švýcarem podťal pár metrů před cílovou páskou Korejec. Bradburovi spadl triumf do klína. 

  • 2002 Salt Lake City: Skandál francouzské rozhodčí

    Špičková krasobruslařská rozhodčí Marie-Reine Le Gougneové se v Salt Lake City přiznala, že v hodnocení sportovních dvojic úmyslně upřednostnila Rusy Jelenu Běrežnou a Antona Sicharulidze před technicky i sportovně vytříbenější jízdou Kanaďanů Jamie Saleové a Davida Pelletiera. Údajně na ni tlačil ruský mafián, který pak slíbil, že zařídí loajalitu francouzskému tanečnímu páru. Rozhodčí po přiznání dostala tříletý distanc, její hlas byl odebrán. A Kanaďané dodatečně získali druhou sadu zlatých medaili.

    Foto Profimedia.cz

  • 2010 Vancouver: Smrt v korytě

    Jen několik hodin před slavnostním zapálením olympijského ohně v hale BC Place ve Vancouveru, zemřel po tragické nehodě dvaadvacetiletý gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili. Zdrcená gruzínská výprava se přesto rozhodla na Hrách zůstat. Nebohý závodník při testovací jízdě nezvládl nástrahy neznámé trati a vylétl z ní ven. Byl na místě mrtvý. Zopakovala s tak tragédie z roku 1964 v Innsburcku, kdy sáňkaři měli na OH premiéru. Tehdy skonal Kazimierz Kay-Skrzypecki, britský pilot RAF, který neměl s klouzavým sportem valných zkušeností.

    Foto Profimedia.cz

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###