6. dubna 2022 • 12:05

Zemřel krasobruslař Divín (†86). Stříbrný olympionik podlehl dlouhé nemoci

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dlouhé nemoci dnes zemřel krasobruslař Karol Divín. Stříbrnému medailistovi z olympijských her 1960 ve Squaw Valley bylo 86 let. O jeho úmrtí informoval Český olympijský výbor (ČOV).



Divín se narodil v Budapešti a jako desetiletý se přestěhoval s rodiči do Bratislavy, kde začal s krasobruslením. Na přelomu 50. a 60. let minulého století třikrát závodil na olympijských hrách. Vedle stříbra ze Squaw Valley má páté místo z Cortiny d'Ampezzo 1956 a čtvrtou příčku při loučení s kariérou v Innsbrucku 1964. Je dvojnásobným mistrem Evropy, kde získal šest dalších medailí. Dva cenné kovy vybojoval na mistrovství světa.

Po skončení aktivní kariéry Divín trénoval mimo jiné ve Finsku a v Kanadě, kde spolupracoval například s mistrem světa Brianem Orserem. V roce 2001 se vrátil do Brna a byl jedním z koučů Michala Březiny.

„Vždycky budu mít v hlavě, jak jsem ho sledoval při nejrůznějších šampionátech v televizi. V paměti mi nejvíc utkvěl takový ten půlměsíc, který vyjížděl,“ vzpomínal na něj Jiří Daler, olympijský šampion v cyklistice a člen předsednictva Českého klubu olympioniků. “Scházeli jsme se na nejrůznějších akcích, vyhlašování nejlepších sportovců a podobně. Bylo s ním vždy milé posazení. Poslední dobou na tom ale byl špatně,„ doplnil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud